SRBIJA

Nova NATO misija kao upozorenje Srbiji?

Nove snage NATO pakta koje su osnovane 2024. godine (ARF) visoko su opremljeni i obučeni kadrovi zemalja Alijanse spremni da u vrlo kratkom roku dejstvuju u svim vojnim strukturama. Njihov dolazak na Balkan, tačnije na KiM, svojevrsna je poruka Srbiji, ocena je generala Mitra Kovača.
Sputnik
NATO će do 16. oktobra rasporediti oko 200 pripadnika Savezničkih snaga za reagovanje (ARF) na Zapadni Balkan, formiranih u julu, kako bi započeli s treninzima i bili spremni da pomognu pripadnicima Kfora. Pedeset pripadnika Operativnog tima ARF biće raspoređeno na KiM, a ostali u Severnoj Makedoniji.

Cilj - zaštita i afirmacija Albanca

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog centra, napominje da su ove snage zamena za NATO snage za odgovor (NRF), kao i da je ARF dizajniran kao strateški nove snage visoke spremnosti koje se mogu brzo rasporediti da odgovore na svaku pretnju.
„Ako se formalno gleda, broj ljudi u toj misiji je toliki da to neko ne bi ni primetio. Ali radi se o tome da je komanda NATO –a, posebno ona u Napulju, procenila da su dve neuralgične tačke na Balkanu , na jugoistoku Evrope -Kosovo i Metohija i jug Srbije ali i na prostoru Severne Makedonije,“ kaže Kovač.
Obe teritorije su, primećuje naš sagovornik, vezane za aspiracije i namere Albanca u smislu razvoja i jačanja takozvane velike Albanije, iza koje stoji Amerika.
„Na političkom nivou, tu liniju prate i vodeće članice NATO pakta, posebno evropske, koje podržavaju stratešku nameru Amerike u smislu jačanja takozvane kosovske nezavisnosti i njenih institucija i vojske. A u Severnoj Makedoniji je cilj da se afirmiše albanski faktor pored onoga što im pripada u okviru zakonskih rešenja i kroz političko učešće, tako isto i u bezbednosnim strukturama“, kaže Kovač.
Nije slučajno, uveren je naš sagovornik, da se sve ovo dešava neposredno nakon promene vlasti u Severnoj Makedoniji, a stanovnici te zemlje s nepoverenjem prate ono što se dešava u regionu, baš kao i Srbija kad je reč o KiM, a ne može na te procese da utiče.

„Dakle, ovo je vojna dimenzija podrške procesu izgradnje velike Albanije, a ne namera da se zaštite prva nacionalnih manjina i ugroženih nacija, kao što je to srpski narod na KiM. Još jedan momenat vezan za ovu vojnu operaciju koji treba imati u vidu jeste da, pored tih elemenata planskih, štabnih i provere svih funkcija angažovanja snaga u nekoj operaciji, sve će biti prvo realizovano (kompjuterski simulirano kako bi se ustanovili svi mogući propusti) u štabnoj komandi,“ objašnjava Kovač.

Poruka Srbima na KiM i Srbiji

Prema njegovim rečima, ova vojna pojačanja ovako opremljenim jedinicama treba gledati i kao vrstu poruke Srbiji.
„Sve to što oni tumače kao „obezbeđenje mira“ i zaštite jeste zaštita albanskih ili velikoalbanskih interesa uz zloupotrebu međunarodnih institucija kao što je u ovom slučaju KFOR na KiM. Indirektno je poslata i Srbiji poruka, i pored svega što Kurti radi Srbima na KIM, da se ne osili, ali i da ne bude nekih reakcija u smislu demonstracija, protesta Srba na KiM koji bi bili uvod u nestabilnost,“ ističe Kovač.
Inače, u saopštenju Kfora se navodi da je ovo prvi put da se bilo koji element ARF-a raspoređuje otkako je organizacija uspostavljena u julu 2024.godine.
„Deo štaba ARF biće privremeno integrisan u komandne i kontrolne strukture misije Kfora, sa zadatkom da identifikuje zahteve logističke, infrastrukturne i operativne podrške Kforu, u slučaju značajnog jačanja položaja Kfora“, navodi se u njihovom saopštenju.
ARF je osnovan 2024. godine kao strateška snaga visoke spremnosti, sposobna za više domena, koja je u stanju je da se primeni u veoma kratkom roku za različite scenarije. Takođe, na stranici NATO-a piše da ovo raspoređivanje ARF-a ide zajedno sa tekućim raspoređivanjem Strateških rezervnih snaga (SRF) na Kosovu koje je najavljeno ranije ovog meseca, što „šalje obnovljenu i jasnu poruku o snažnoj rešenosti i posvećenosti NATO- a održavanju mira i stabilnosti u regionu, kao i sposobnosti NATO-a i spremnost da se odgovori“.
Prednost ovih vojnih snaga je, kako se navodi, u njenoj fleksibilnosti i brzini kao i mogućnosti da izvrši čitav spektar misija. Može poslužiti kao brza strateška rezerva koja se može rasporediti u krizi; može se primeniti da spreči vertikalnu/horizontalnu eskalaciju; i može se brzo rasporediti kao odgovor na krize u drugim novonastalim situacijama. ARF može da isporuči snage, vatre i efekte u roku od 10 dana kako bi ojačao odvraćanje ili pružio stratešku dilemu protivnicima. Inače, Velika Britanija je preuzela vodeću ulogu u ovom koraku za jačanje kolektivnih odbrambenih kapaciteta Alijanse i osnivanja ARF.
Prema podacima dostupnim na NATO stranici, ARF je osposobljen za komadu i reagovanje na tri nivoa. Tako u prvom nivou u roku od 10 dana može da obezbedi 100.000 efektivnih vojnika, drugom za 10 dana 200.000 a trećem u roku od 30 do 180 dana 500.000 vojnika.
SRBIJA
NATO raspoređuje dodatnih 200 pripadnika na KiM i u Severnoj Makedoniji
Komentar