Specijalna operacija u Ukrajini

Juriš iz svih pravaca: Ruska vojska otkrila detalje oslobađanja strateške tačke na jugu Donbasa

Ugljedar je oslobođen jer su ruske snage delovale nepredvidivo i istovremeno su jurišale iz različitih pravaca, izjavio je zamenik komandanta grupe trupa „Istok“, general-potpukovnik Roman Grekov.
Sputnik
„To je bio tvrd orah. Tokom dve godine borbi protivnik je izgradio višeešalonske linije odbrane i položaje, kako na prilazima gradu, tako i u samim stambenim naseljima. Izgrađene su podzemne komunikacije. Sve je moralo da se osvaja borbama, jurišima. Ali naše akcije su bile nepredvidive, što je i osiguralo uspeh“, rekao je Grekov.
Kako je istakao, u oslobađanju grada su učestvovale jedinice i vojne formacije Istočnog vojnog okruga koje su istovremeno jurišale sa različitih pravaca.
Vojnik iz specijalne jedinice sa kodnim imenom „Molotok“, koji je učestvovao u jurišu na grad, rekao je da su utvrđenja ukrajinske vojske bila veoma ozbiljno pripremljena. Po njegovim rečima, u te svrhe je bilo upotrebljeno sve – od protivtenkovskih mina do rovova i podzemnih prolaza.
Grekov ističe da su iznad oslobođenog Ugljedara prvi zavijorili Zastava pobede i državna zastava Ruske Federacije.

„Ugljedar je naš. Jedinice su završile čišćenje grada, artiljerija nastavlja da gađa protivnika u povlačenju. Operacija zauzimanja Ugljedara je završena. Danas stavljamo tačku na to, podižući zastavu Istočnog vojnog okruga“, rekao je general.

Kako je dodao, svima koji su učestvovali u oslobađanju grada biće uručena državna priznanja.
Ruska vojska je oslobodila Ugljedar 3. oktobra. Obnova grada počeće nakon što se izvrši deminiranje. Ranije je saopšteno da je oslobođeni Ugljedar za Ukrajinu imao strateški značaj zbog svog geografskog položaja jer se nalazi na uzvišici i zato su se ukrajinske snage trudile da zadrže kontrolu.
Specijalna operacija u Ukrajini
Zbog čega je Ugljedar bio strateški važan za Ukrajince
Pogledajte još:
Komentar