DRUŠTVO

Od nedelje Torlakova vakcina protiv sezonskog gripa dostupna širom Srbije

V. d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Darija Kisić najavila je danas da će u nedelju svi građani koji se jave na preventivne preglede prvi imati priliku da prime domaću vakcinu protiv sezonskog gripa koju je proizveo Institut "Torlak", dok će svi drugi to moći da učine već od ponedeljka 7. oktobra.
Sputnik
Vakcina besplatna i dostupna na svim punktovima širom Srbije i pozvala sve građane da se odazovu vakcinaciji.
"U prioritetnoj grupi se nalaze one osobe koje imaju veći rizik za nastanak komplikacija, ukoliko dođe do infekcije, jer, nažalost, različite komplikacije mogu da se dese, pa čak ne tako retko, i smrtni ishodi. To su pre svega osobe koje imaju hronična oboljenja, hronično oboljenje kardiovaskularnog sistema, respiratornog sistema, bubrežnog, zatim različita metabolička oboljenja, uključujući i dijabetes, neurološka oboljenje i različita druga imunodeficijentna stanja", rekla je Darija Kisić.
Ona je dodala da se u ovoj grupi nalaze i trudnice, kao i osobe starije od 65 godina.

"Prema epidemiološkim indikacijama, ovu vakcinu treba da prime oni koji rade ili borave u ustanovama socijalne zaštite, kao i oni koji su zaposleni u ustanovama za stare. Bitno je da se vakcinišu i one osobe koje žive sa nekim članom porodice koji ima neka od oboljenja, koja mogu da dovedu do toga da virus gripa za njih bude fatalan. Na taj način ne štite samo sebe, već i svoje najbliže, svoju okolinu", naglasila je Kisićeva.

Kisić je objasnila da je Institut "Torlak" proizveo za ovu sezonu vakcinu identičnog sastava, kao onaj što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.
"Naša vakcina se sastoji iz tri soja virusa gripa. Radi se o visoko efikasnoj, bezbednoj i kvalitetnoj vakcini. Znamo da virus gripa svake godine značajan razlog obolevanja i umiranja širom sveta, pogotovo u zimskom periodu. Tako da je bitno zaštititi se od ovoga virusa i zato se ova vakcina praktično preporučuje gotovo svima", rekla je Kisićeva
Dodala je da sama činjenica da je "Torlak", proizveo ovu sezonsku vakcinu protiv gripa još jedan značajan indikator nacionalne brige za zaštitu zdravlja stanovnika Srbije.

"Isto je bitno napomenuti da je upravo ovo najoptimalniji period za vakcinaciju, prva polovina oktobra, jer je potrebno dve do tri nedelje da se stvori dovoljna količina zaštitnih antitela. Za to pozivam sve građane Srbije, pogotovo one koje se nalaze u nekoj od rizičnih grupa, da se vakcinišu", naglasila je Kisićeva za Tanjug.

Institut je do sada, kako je rekla, proizveo 70.000 doza vakcina, a država je nabavila još i dodatne količine četvorovalentne vakcine, više od 300.000 doza.
"Naš Institut je spreman da proizvede i dodatne količine, ukoliko bude zainteresovanih, a verujemo da hoće, zato što i te kako građani Srbije su pokazali koliko su odgovorni i koliko brinu u svom zdravlju", rekla je ona.
Kisić je navela da koliko građani brinu o zdravlju, pokazuje i velika zainteresovanost za preventivne preglede.
"Jedan od najznačajnijih načina prevencije respiratornih infekcija je upravo vakcinacija. Tako da pozivam ih još jednom da i ovaj put pokažu koliko su odgovorni prema sebi i svim zdravlju", rekla je ona.
Pogledajte i:
Komentar