MULTIMEDIJA

Apokaliptični snimci iz Bosne i Hercegovine - sve je pod vodom /foto/

Područje Jablanice i Konjica u Bosni i Hercegovini pogodila je teška elementarna nepogoda. U poplavama i odronima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u Federaciji BiH do sada je potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok je prijavljen nestanak desetina lica, podaci su Kriznog štaba HNK.
Sputnik
1 / 7

Iz Federalne uprave civilne zaštite rekli su za Dnevni avaz da su poslali zahteve Federalnom MUP-u i Oružanim snagama BiH za pomoć.

2 / 7

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izajvio je da su iz ruševina spaseni jedno dete i žena. Tu informaciju MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona još nije zvanično potvrdio.

3 / 7

Kako saznaje portal Kliks, u akciju potrage i spasavanja su se, pored vojnika Oružanih snaga BiH, uključili i britanski specijalci koji su bili na obuci u zemlji.

4 / 7

Portal takođe saznaje da će danas biti održana hitna sednica Veća ministara BiH povodom poplava.

5 / 7

Fotografije iz Jablanice su dramatične, kuće se nalaze pod vodom, a veliki broj vozila je odnela vodena bujica, dok je ceo put kod Komadinovog vrela voda odnela.

6 / 7

Takođe, saobraćaj ka jugu BiH je znatno otežan, brojni putni pravci su potpuno blokirani, a jedini način da se iz Sarajeva dođe do Mostara je preko srednje Bosne.

7 / 7

Vlada HNK upozorila je građane da ne kreću na put ka Jablanici i Mostaru. U selu Donja Jablanica na džamiji se vidi samo munara. Put prema Blidinju od Jablanice u potpunosti je uništen zbog katastrofalnih poplava.

Komentar