SVET

Svetski mediji o napadu Irana na Izrael: Prekretnica sukoba na Bliskom istoku, moguće uključivanje SAD

U svojim ocenama novog raketnog napada Irana na Izrael, svetski mediji se slažu da je napad nesumnjivo postao prekretnica u konfliktu dve zemlje, ali je nejasno šta čeka Bliski istok nakon ovoga.
Sputnik
List „Gardijan“ piše da raketni napadi Irana na Izrael signaliziraju da je to regionalni sukob, koga su se mnogi toliko dugo bojali, a na kraju se „rasplamsao“.
U članku se ističe da Iran napadima na Izrael, po oceni lista, želi da pokaže da ostaje značajan igrač u regionu i „vođa otpora“.
„Njujork tajms“ ističe da je sada nastupio verovatno „najopasniji trenutak u modernoj istoriji Bliskog istoka“, „rat balističkim raketama“ Teherana i Tel Aviva koji može da se pretvori u sukob velikih razmera uz učešće ne samo ove dve zemlje, već i Sjedinjenih Američkih Država.
Pored toga, „Njujork tajms“ vidi određenu vezu između događaja na Bliskom istoku i predstojećih američkih izbora, naglašavajući da američki zvaničnici trenutno imaju manji autoritet u očima izraelskih vlasti, nego tokom prethodnog napada Irana na Izrael u aprilu, upravo zbog izbora i smene lidera u SAD.
List konstatuje da je svakim novim danom sve manje faktora koji obuzdavaju razvoj eskalacije na Bliskom istoku. U članku se zaključuje da će dalji razvoj eskalacije zavisiti upravo od uzvratnih poteza samog Izraela.
„Dejli mejl“ je raketni napad Irana na Izrael nazvao najdramatičnijim momentom sukoba dve zemlje i mogućim katalizatorom pravog rata na Bliskom istoku.
Francuski „Figaro“ takođe smatra da raketni napad Teherana može da označi prekretnicu u sukobu, istovremeno naglasivši da je odlučivši se za to, vrhovni vođa Irana Ali Hamnei pokušao da obezbedi određeno obuzdavanje Izraela.
Arapski list „Kuds el Arabi“ nazvao je napad Teherana bez presedana za Izrael i istakao da je on demonstrirao nemoć svih vrsta zapadnih PVO sistema, posebno američkih, prilikom odbijanja velikog broja balističkih i supersoničnih raketa.
List piše da je Iran u napadu najverovatnije koristio jedne od najmodernijih raketa, odnosno, supersoničnu raketu „fatah“.
Autor članka tvrdi da u slučaju odgovora Izraela na napad, Iran može da gađa jevrejsku državu supersoničnim raketama sa većom količinom eksploziva, nego sada.
Iran je tokom noći izveo raketni napad na Izrael, ispalivši više stotina raketa, kao odgovor na ubistvo generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasrulaha i lidera političkog krila Hamasa Ismaila Hanije.
SVET
Iran: Napad na Izrael ─ čin samoodbrane na koji imamo pravo
Pogledajte i:
Komentar