RUSIJA

„Izrael želi da isprovocira direktan sukob Teherana i SAD“: Rusija osuđuje napad Izraela na Liban

Rusija odlučno osuđuje napad Izraela na Liban, poziva da se hitno prekinu sukobi, poručio je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.
Sputnik

"Bliskoistočni region klizi u veliki rat, a Savet bezbednosti to samo bespomoćno gleda", rekao je Nebenzja i dodao da je odgovornost za eskalaciju situacije u Libanu u potpunosti na Izraelu.

Izrael je ubistvom lidera Hezbolaha pokrenuo eskalaciju sukoba i na Zapadnom Jerusalimu je sva odgovornost, rekao je on.
"Izraelsko rukovodstvo želi da isprovocira direktan sukob između Teherana i Vašingtona", istakao je Nebenzja.
On je takođe pozvao članice SB da odreaguju na to što je Izrael proglasio generalnog sekretara UN za personu non grata.
Time što SAD brane Izrael u SB UN, kao i pokušajima da se Savet bezbednosti vuče za nos stvara se utisak da Vašington vodi pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze sam sa sobom, ukazao je ruski diplomata.
"Vašington je zbog svog bliskoistočnog saveznika već pet puta primenio pravo veta u SB UN i od početka jula svesno pokušava da nas sve vuče za nos, reklamirajući famozni plan Džozefa Bajdena i svoju tihu diplomatiju u cilju sklapanja sporazuma između Hamasa i Izraela. Iskreno, stiče se utisak da Vašington te pregovore vode sami sa sobom", naveo je Nebenzja.
Pogledajte i:
Komentar