RUSIJA

Rusija će osigurati brzi internet za sebe i prijateljske zemlje: Biće lansirano skoro 300 satelita

Rusija planira da formira satelitsku grupaciju koja će obezbeđivati brzi internet na celoj teritoriji zemlje kao i u prijateljskim zemljama, rekao je ruski premijer Mihail Mišustin.
Sputnik
On je podsetio da je u Rusiji digitalna transformacija državnih i opštinskih organa, privrede i socijalne sfere označena kao jedan od nacionalnih ciljeva u narednih 12 godina. Stoga je pripremljen nacionalni projekat u okviru kojeg je planirano rešavanje nekoliko zadataka.
„Pre svega se radi o obezbeđivanju brzog pristupa internetu u celoj zemlji. S obzirom na teritoriju Rusije, za to je potrebno da imamo sopstvenu niskoorbitalnu svemirsku grupaciju. Planiramo da formiramo grupaciju koja će zadovoljiti potrebe za brzim internetom ne samo naše zemlje, nego i prijateljskih država. Planirano je lansiranje skoro 300 uređaja do kraja 2027. godine“, rekao je Mišustin.
On je istakao da Rusija razvija proizvodnju satelita koji su neophodni za to, te da su već održana probna lansiranja aparata 2023. godine i u maju 2024.
„Uspešno smo testirali laserski komunikacioni sistem i prenos podataka između satelita brzinom do 10 gigabajta u sekundi na udaljenosti od hiljadu kilometara. Potvrđeni su funkcionalnost mernog kompleksa i navigacione opreme“, rekao je Mišustin.
Takođe je saopštio da će Rusija sledeće godine početi serijsku proizvodnju 4G i 5G baznih stanica koje će raditi na domaćem softveru.
EKONOMIJA
Udeo internet trgovine u Rusiji dostići će 35 odsto
Pogledajte i:
Komentar