RUSIJA

Putin i Si: Rusija i Kina će doprineti miru i stabilnosti na planeti

Rusija i Kina nastaviće da jačaju bilateralno sveobuhvatno strateško partnerstvo i obezbeđuju stabilnost u Evroaziji i širom sveta, naveo je predsednik Rusije Vladimir Putin u čestitki kineskom lideru Si Đinpingu povodom 75. godišnjice rusko-kineskih diplomatskih odnosa.
Sputnik
„Pre tri četvrtine veka naša zemlja je prva u svetu priznala Narodnu Republiku Kinu i brzo je uspostavila bliske odnose saradnje sa novom Kinom. Bliski i uzajamno korisni odnosi Rusije i Kine uspešno su izdržali test vremena. Trenutno su rusko-kineski odnosi na najvišem nivou u istoriji“, rekao je Putin, prenosi Centralna kineska televizija.
Ruski lider je istakao da Kina i Rusija promovišu aktivnu saradnju po različitim političkim, trgovinskim, ekonomskim i naučno-tehničkim pitanjima, efikasno sarađuju u međunarodnim i regionalnim poslovima, zajedno su posvećene izgradnju pravednog i multipolarnog sveta.
„Siguran sam da će obe strane u potpunosti realizovati dogovor o nizu pitanja koji je postignut na mojim sastancima sa Si Đinpingom i da će nastaviti da jačaju rusko-kinesko sveobuhvatno strateško partnerstvo u novoj eri i doprineti održavanju bezbednosti i stabilnosti na evroazijskom kontinentu i širom sveta“, zaključio je predsednik Rusije.

Kina će sa Rusijom obezbeđivati mir i stabilnost

U čestitki koju je uputio Si Đinping ruskom kolegi navodi se da će Kina zajedničkim naporima sa Rusijom doprineti održavanju mira i stabilnosti na celoj planeti.
„Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-ruskih odnosa i spreman sam da zajedno sa predsednikom Rusije stalno širim sveobuhvatnu praktičnu saradnju dve zemlje, da zajedničkim naporima doprinesemo kvalitetnom razvoju i modernizaciji obe zemlje, da damo doprinos očuvanju mira i stabilnosti na planeti, doprinesemo formiranju sudbonosne ljudske zajednice“, poručio je Si Đinpin.
Kako je dodao, namerava da iskoristi ovu godišnjicu kao priliku da se čvrsto ocrta pravac za dalji razvoj odnosa dve zemlje. Kineski predsednik je podsetio da su Rusija i Kina najveći susedi, svetske sile i vodeće zemlje sa tržištima u razvoju.
„Tokom proteklih 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, obe strane su doprinele stalnom jačanju i modernizaciji kinesko-ruskih veza zasnovanih na fundamentalnim interesima dveju država i njihovih naroda“, dodao je Si Đinping.
Prema njegovim rečima, najznačajnije karakteristike odnosa Pekinga i Moskve su „trajno dobrosusedsko prijateljstvo, sveobuhvatna strateška saradnja, obostrano korisni kontakti i saradnja“.
„U novoj eri, pod zajedničkim strateškim vođstvom sa predsednikom Putinom, suočeni sa promenama bez presedana, Kina i Rusija nastavile su da produbljuju međusobno političko poverenje, postigle su izvanredne rezultate u praktičnoj saradnji, produbile prijateljstvo, dale značajan doprinos poboljšanju blagostanja naroda dve zemlje, doprinoseći uređenoj multipolarnosti sveta na osnovu jednakosti i ekonomske globalizacije“, zaključio je Si Đinping.
Drugog oktobra se obeležava 75 godina od uspostavljanja rusko-kineskih diplomatskih odnosa. Sovjetski Savez je bila prva država koja je priznala Narodnu Republiku Kinu dan nakon njenog osnivanja.
RUSIJA
Putin čestitao Si Đinpingu 75. godišnjicu osnivanja Kine: Moskva ceni prijateljske odnose sa Pekingom
Pogledajte još:
Komentar