SVET

Neminovna eskalacija sukoba Izraela i Irana, a već se zna ko gubi – Amerikanci

Bojim se da smo ušli u onu fazu sukoba kad je Iran morao da interveniše na ovakav način da bi sačuvao svoje dostojanstvo i poverenje kod šiitskog, kao i kod čitavog muslimanskog sveta. Sa druge strane, Izrael će posle ovakvog masovnog napada morati da interveniše praktično iz istih razloga, kaže za Sputnjik publicista Igor Ivanović.
Sputnik
Sasvim je drugačije bilo kad je Iran pre nekoliko meseci napao sa par raketa vojnu bazu u središtu Izraela kao jedno upozorenje, što je bio dostojanstveni odgovor Irana, ali je istovremeno dat i prostor Izraelu da dostojanstveno ne interveniše, dodaje Ivanović.

Neminovna eskalacija sukoba Izraela i Irana

„Ali kad uđemo u ovu fazu rata, kad se taj zamajac do te mere pokrene da praktično pređe svoju zamišljenu polovinu, onda stvari mogu samo da se radikalizuju. Dakle, sad se bojim da će Izrael sigurno morati da odgovori i da ne može da odgovori blaže. Svaki blaži odgovor bi se smatrao, na nesreću, kukavičlukom ili porazom. Pogotovo što je Netanijahu radikalizovao stvar sa svojom desnom vladom koju ima, uključujući Ben Gvira, Smotriča, pa u krajnjem slučaju i Galanta, ministra vojnog, tako da će on morati da odgovori još radikalnije, a to obavezno uvlači i Sjedinjene Američke Države u rat.“

Pred Amerikom dva gubitnička izbora

Ivanović smatra da u ovom trenutku najveći problem imaju SAD, jer Izrael i Iran koji vode egzistencijalnu borbu nemaju mnogo prostora za razmišljanje i prosto ih inercija gura u zaoštravanje sukoba. A SAD imaju ogromnu dilemu, da li da se izvuku na neki način ili da se potpuno uključe, a obe te pozicije za njih su potpuno gubitničke, dodaje Ivanović.
„Ako se izvuku, to je nastavak gubitka poverenja u njihovu snagu, samim tim i u njihov unipolarni položaja. A ako kojim slučajem uđu u sukob onda zbilja rizikuju da budu osetno oštećeni jer je jasno da Iran ima ozbiljne saveznike. I jasno je da iransko oružje sigurno može ozbiljno da ošteti američke vojne baze, što bi se opet smatralo oblikom poraza.“

Veza izborne krađe i odluke o podršci Izraelu

Prema Ivanoviću, SAD ne mogu da „stave na led“ bliskoistočni konflikt do završetka predsedničkih izbora, jer se situacija na Bliskom istoku radikalizuje i zato odluka o izraelskom napadu i američkoj participaciji mora biti brzo doneta.
„I kroz istraživanja javnog mnjenja koja idu u tom smeru, na neki način se kreira i odluka demokratskih vlasti. Naravno, ne mislim na istraživanja javnog mnjenja u smislu da će glasači imati presudnu ulogu kada glasaju, jer tamo se izbori nameštaju. Manje-više niko nema poverenja u njihov izborni sistem, ali je bitno u kom smeru diše celokupno javno mnjenje da bi kasnija, eventualna zloupotreba izborne volje mogla da se pravda lakše. Ako oni vide da bi njihov radikalni napad bio podržan od strane većinske Amerike, što bi bila ozbiljna podrška Izraelu, onda im je lakše kad napadnu Iran da pokradu izbore, jer imaće argumentaciju da ispoljavaju većinsku volju po ovom gorućem pitanju. Za njih bi najopasnije bilo da uđu u falsifikovanje izbora, a da potezi koje pre toga rade imaju manjinsku podršku“.
U tom slučaju bi eventualna izborna krađa bila teže izvodljiva jer bi se stvorila veća pukotina u javnom mnjenju, a samim tim bi bila i veća mogućnost nepriznavanja rezultata izbora, zaključio je Ivanović.

Kraj američke uloge „svetskog policajca“

S ruge strane, akademik Dragan Radenović smatra da je prošlo vreme mešanja SAD u sukobe širom planete, posebno u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, koji je najavio da će zatvoriti veliki broj američkih vojnih baza u svetu.
Osim toga, monetarna situacija u SAD trenutno je takva da će Amerikanci morati ozbiljno da redukuju svoju ulogu svetskog policajca i da će više voditi računa o sebi nego što će „širiti demokratiju“ po svetu, ističe Radenović.
Iran je protekle noći ispalio 181 balističku raketu na Izrael. Skoro deset miliona ljudi potražilo je zaklon u skloništima, a nekoliko ih je ranjeno. Navodi se da bi Izrael, kao odgovor, mogao da izvede napad na iranske naftne platforme i druge strateške objekte u narednim danima.
Sinoć su se čule eksplozije u većem delu Izraela, od Jerusalima do Jordanske doline. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su presrele veliki broj iranskih raketa i da je izraelska vazdušna odbrana bila efikasna.
Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči izjavio je da Teheran nije komunicirao sa Sjedinjenim Državama i upozorio je SAD da ne intervenišu u znak podrške svom savezniku Izraelu.
Za danas je zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Izraela i Francuske. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac proglasio je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša personom non grata i zabranio mu ulazak u zemlju.
Pogledajte i:
RUSIJA
Ruski vojni stručnjak otkriva čime bi Izrael mogao da odgovori Iranu
Komentar