RUSIJA

Čovečanstvo umorno od ucena zapadnih elita, Rusija i Kina brane pravo na slobodan razvoj

Rusija i Kina kao odgovor na neprijateljske postupke Zapada nastavljaju da brane pravo suverenih nacija na slobodan razvoj, izjavio je ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov u intervjuu za Sputnjik povodom 75. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.
Sputnik
„Čovečanstvo se umorilo od ucena i pritiska zapadnih elita. Sve više zemalja teži strateškoj samostalnosti u interakciji sa nezavisnim državama u kojima postoji međusobno poštovanje“, ocenio je Morgulov.
Prema njegovim rečima, Moskva i Peking brane agendu čija je suština formiranje ravnopravne i inkluzivne bezbednosne arhitekture.
„U poslednje vreme Vašington je primetno povećao intenzitet vežbi sa svojim regionalnim saveznicima. Pojedine evropske države pokušavaju da održe korak i prošire svoje prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu pod izmišljenim izgovorima obezbeđenja slobode plovidbe“, naglasio je diplomata.
On je takođe istakao da niz zemalja na čelu sa SAD pokušavaju da uklone geopolitičke konkurente uvođenjem sankcija, provociranjem oružanih sukoba.
„Oni odbijaju da priznaju činjenično stanje novog multipolarnog poretka i pokušavaju, u stvari, da obuzdaju prirodan tok istorije i uguše one koji drugačije misle uvođenjem sankcija, provociranjem oružanih sukoba“, podvukao je Morgulov.
Pored toga, ambasador je primetio da konkuretne sposobnosti nezapadnih država rastu, potencijal globalnog razvoja preraspodeljuje se u korist novih centara ekonomskog rasta i geopolitičkog uticaja u Aziji, Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.
Prema njegovim rečima, Peking je protiv nametanja Zapada svoje hegemonije, i tim principom se rukovodi i po pitanju pristupa ukrajinskoj krizi.
„Kina se zalaže za otklanjanje prvobitnih uzroka ukrajinske krize, uključujući širenje NATO na istok, politike ukrajinskih vlasti istrebljenja svega ruskog, uključujući jezik, obrazovanje, kulturu, pravoslavnu crkvu“, ocenio je Morgulov.
Rusija i Kina 2. oktobra obeležavaju 75. godišnjicu diplomatskih odnosa. Sovjetski savez postao je prva zemlja, koja je priznala Kinesku Narodnu Republiku već sledećeg dana nakon njenog proglašenja.
RUSIJA
Putin i Si: Rusija i Kina će doprineti miru i stabilnosti na planeti
Pogledajte i:
Komentar