EKONOMIJA

Bajatović: Neće se menjati cena gasa za domaćinstva - bez bitnih promena i za privredu

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da je cena gasa za domaćinstva regulisana i da se neće menjati, kao i da neće biti bitnih izmena cene za privredu iako je ona promenjiva.
Sputnik
Bajatović je rekao i da se remont gasnog čvorišta u Gospođincima, koji je predviđao zamenu ventila, odlaže za proleće.
Zbog remonta gasnog čvorišta u Gospođincima najavljivalo se da će više opština na području Vojvodine biti bez gasa ili će imati poremećaje u snabdevanju.
On je naglasio i da iako je najavljeno preduzeća Transportgas i Srbijagas odustaju od remonta gasnog čvorišta u Gospođincima, tako da neće biti nikakvih prekida u snabdevanju gasom u Vojvodini.
Bajatović je kada je reč o cenama gasa rekao za RTS da ostaje pri ranijoj prognozi da će se cena gasa kretati između 35 i 45 evra za megavat sat.
"Što se tiče tržišta gasa, cena nafte je pala, tako da će po naftnoj formuli i cena gasa doživeti neki pad, ali ne bih se oslanjao na to", naveo je on.
Bajatović je dodao da može biti problema zbog transporta kroz Ukrajinu.
"Količine gasa su manje-više obezbeđene i još uvek se vode pregovori sa Rusima oko dodatnih količina", rekao je direktor Srbijagasa.
Očekuje da pregovori sa Gaspromom počnu u prvom kvartalu sledeće godine, dok će se sada, kako je rekao, samo načelno razgovarati o tome.
"Mi smo ugovorom sa Azerbjdžanom pokazali da hoćemo da se diverzifikujemo, ali problem je što u Azerbejdžanu nemate tu količinu gasa", napomenuo je Bajatović.
Pogledajte i:
Komentar