DRUŠTVO

Stari u Srbiji diskriminisani u javnom prostoru među građanima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana starijih osoba, rekla je da su stariji najčešće diskriminisani prilikom pružanja usluga zdravstvene i socijalne zaštite, korišćenja javnih površina i prevoza i da način na koji tretiramo starost i starije ljude govori o nama kao društvu i našim vrednostima.
Sputnik
Kako se navodi u saopštenju poverenice, očekuje se da će do 2050. godine broj starijih od 65 godina globalno premašiti 1,6 milijardi, a u Srbiji će gotovo svaka četvrta osoba do 2041. biti u toj starosnoj grupi.
Ona dodaje da ovi podaci treba da služe kao osnova za promenu dominantnog narativa o starijima kao teretu za društvo, a pre svega za kreiranje javnih politika u susret ispunjenju potreba starijih za podrškom.
"Moramo da se prilagođavamo novim uslovima i potrebama starijih koristeći dobrobiti nauke i tehnike, da obezbedimo reformu osiguranja dugotrajne nege, više inovativnih usluga, dovoljno institucija za podršku koje će upotrebljavati savremene tehnologije u službi dostojanstva i prava starijih i pružanja nege i podrške formalnim i neformalnim negovateljima", rekla je Janković.
Veliki broj starijih kako naglašava poverenica, žive sami u siromaštvu ili riziku da postanu siromašni, izloženi su različitim vrstama nasilja, zanemarivanju, samozanemarivanju, nepoštovanju i marginalizaciji.
Institucija Poverenika organizuje okrugle stolove širom Srbije sa ciljem jačanja lokalnih kapaciteta za smanjenje diskriminacije starijih osoba , a Janković ističe da je izuzetno važno da se stariji građani što više uključuju u različite aspekte društvenog života, kao i da se podstiču tolerancija i međugeneracijska solidarnost.
O izazovima sa kojima se starije osobe suočavaju, kao i o inovacijama u oblasti dugotrajne nege, promociji aktivnog starenja i digitalne pismenosti govoriće se u petak, 4. oktobra, kada će biti održana konferencija pod nazivom "Moja budućnost - čija je briga?".
Pogledajte i:
Komentar