MULTIMEDIJA

Posvećenost, hrabrost i junaštvo: Dan Kopnenih snaga Rusije /video/

Oružane snage Rusije 1. oktobra proslavljaju profesionalni praznik – Dan kopnene vojske, a tim povodom čestitku je uputio ruski predsednik Vladimir Putin.
Sputnik
„Kopnena vojska, najstariji rod Oružanih snaga Rusije, ima slavnu, herojsku istoriju. Posvećenost, hrabrost i junaštvo brojnih generacija vojnika koje su pokazali u borbama za slobodu i nezavisnost otadžbine, zauvek će ostati u sećanju našeg naroda, u vojnoj hronici otadžbine“, navodi se u čestitki ruskog predsednika.
Putin je istakao da tradicije veterana i njihova odanost zakletvi i dužnosti danas pomažu vojnicima da časno rešavaju važne zadatke tokom specijalne vojne operacije za zaštitu granica otadžbine i na drugim važnim strateškim oblastima.
Ruski lider je siguran da će Kopnena vojska nastaviti da štiti nacionalne interese, suverenitet i bezbednost zemlje.
„Siguran sam da nas nikad nećete izneveriti“, poručio je Putin.
Istorija Kopnene vojske datira od momenta osnivanja prve stalne vojske, Streljačkih pukova, a ukaz o njihovom formiranju potpisao je ruski car Ivan Grozni 1. oktobra 1550. godine.
Kopnena vojska je vid Oružanih snaga Rusije predviđen za zaštitu kopnenog dela državne granice zemlje, odbijanje agresije protivnika tokom vojnih operacija, uništavanje protivničkih snaga u saradnji sa rodovima i vidovima Oružanih snaga i drugih vojnih formacija.
Kopnenu vojsku čine motorizovana brigada, tenkovska brigada, raketne trupe i artiljerija, PVO, izviđačke jedinice, specijalne snage. Kopnena vojska se planski oprema savremenim i modernizovanim naoružanjem i vojnom tehnikom.
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski mediji: Sve više ukrajinskih vojnika dezertira
Pogledajte još:
Komentar