EKONOMIJA

Svečano dočekan prvi avion Er Srbije u Guangdžou

Prvi avion Er Srbije koji je poleteo za Guangdžou iz Beograda oko 00.30 časova, sleteo je u taj kineski grad oko 18.30. časova po lokalnom vremenu.
Sputnik
Posle 12 sati leta, avion erbas 330, u bojama srpske nacionalne avio kompanije, koji nosi lik Mihajla Pupina, dočekan je u znak dobrodošlice na međunarodnom aerodromu tradicionalnim pozdravom vodenim lukom iz vatrogasnih topova.
U avionu je bila i delegacija Vlade Srbije koju je predvodio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a pored njega na letu su bili i ministar turizma i omladine Husein Memić, državni sekretari i novinarske ekipe.
Gosti na letu dobili su sertifikat Er Srbije povodom uspostavljanja prvog leta između Beograda i Guangdžoa.
Er Srbija će do ove destinacije leteti dva puta sedmično, a isto toliko i kineska avio kompanija, pa će ukupno biti četiri leta do Guangdžoa nedeljno, dok se uskoro očekuje i uspostavljanje direktne linije do Šangaja.
Na zvaničnoj ceremoniji ispraćaja aviona, ministar Vesić je noćas ocenio da ovaj let doprinosi čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine.
Prema njegovim rečima, očekivanja su da će ovaj let biti poslovni, ali da će ga koristiti i turisti.
Naveo je i da su ekonomske veze između dve zemlje sve značajnije, podsetivši da je 1.jula na snazi Sporazum o slobodnoj trgovini.
Ambasador Kine u Srbiji je uoči poletanja ovog aviona ukazao da je ova provincija prema kojoj je uspostavljen let najsnažnija u Kini, odnosno prva kada je u pitanju BDP, pa je tako izbor Er Srbije da leti do ovog mesta pravi.
Direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je, na ceremoniji uoči leta, da ta kompanija proširuje prisustvo u Kini i ocenio da će ovaj let posebno biti zanimljiv poslovnoj zajednici, prenosi Tanjug.
Putnici do Guangdžoa će putovati avionom erbas 330 sa konfuguracijom 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi, a putnicima je na raspolaganju i sistem zabave u avionu na svakom sedištu.
Guangdžou je važno međunarodno čvorište kineske nacionalne inicijative "Jedan pojas, jedan put" i "Vazdušnog puta svile" i ujedni glavni aerodrom u oblasti Velikog zaliva Guandong-Hongkong-Makao.
Komentar