RUSIJA

Rusija u potpunosti osigurava nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearke

Rusija u potpunosti osigurava nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je gubernator regiona Evgenije Balicki.
Sputnik

„To je naš posao. Obavljamo ga efikasno. Svako radi svoj posao. Naša protivvazdušna odbrana je danas u potpunosti operativna. Međutim, naravno, još uvek nismo potpuno zaštićeni od granata, jer protivnik, nažalost, napada iz pravca Marganca i Nikopolja“, rekao je on za Sputnjik.

Prema rečima Balickog, dve stvari su sigurne.

„Prvo je da taj objekat ne može da zauzme protivnik, ako govorimo o desantu preko reke i nekoj vrsti desanta. Spremni smo za to. Drugo je to da sa sigurnošću mogu da kažem da u potpunosti osiguravamo nuklearnu bezbednost tog objekta. Danas nema nuklearne pretnje, reaktori su ugašeni“, istakao je gubernator.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra pored grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i utvrđenog kapaciteta. Stanica ima šest energetskih blokova snage po jedan gigavat. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana prešla je u ruke Rusije.
Svi agregati stanice trenutno su u režimu „hladnog gašenja“ i ne proizvode struju.
Pogledajte:
Komentar