EKONOMIJA

Kovanica od dva evra ponekad može vredeti i hiljadu puta više

Kovanica od dva evra ponekad može vredeti mnogo više od toga, sudeći po kolekcionarima koji bi dali paprene iznose da je poseduju. Zato je važno pomno proučiti svaku takvu kovanicu koja se pronađe u vašem novčaniku.
Sputnik
Naime, važno je da se radi o kovanici koja je izdata u vrlo malo komada, odnosno o posebnoj kolekciji, a jedna takva dolazi iz Nemačke, gde jedan novčić vredi i do 1.000 puta više. U ovom slučaju radi se o katedrali u Kelnu koji je u Nemačkoj izdat 30 miliona puta, a jedna greška na njemu zapravo je izazvala dramatičan rast njene vrednosti.
Ona je bila izdata 2011. godine, a u opticaj su ušle pogrešno kovane kovanice. Na sebi ima zlatnu katedralu, a ispod piše malim slovima Severna Rajna-Vestfalija”, dok je zlatni motiv okružen sa dvanaest zvezdica i godinom 2011. Međutim, na sebi ima nepravilne reljefe kod kojih motiv u sredini nije okrugao ili su vidljive ogrebotine, zbog čega je smatra ”pogrešnom”. Upravo takva, baš zato što nije jasno koliko je kovanica u opticaju, na eBayu se prodaje za čak 2.500 evra, prenosi portal Bizlajf.
Za ipak znatno manji iznos, ali i dalje visok, prodaju se i kovanice iz Vatikana iz 2005. godine. Na kovanici od dva evra za Svetski dan mladih u Kelnu prikazana je nemačka zgrada na vatikanskoj kovanici. Ona se i bez štamparske greške prodaje za više od 200 evra jer ih je tek 85.000.
Pogledajte i:
Komentar