RUSIJA

Zapad ne povlači kočnice: Rusija će biti spremna da primeni odredbe obnovljene nuklearne doktrine

„Trezvene glave“ na Zapadu su shvatile signale Rusije, ali „pomahnitale glave“ su nastavile sa svojom pređašnjom politikom i stoga je bilo potrebno uneti ispravke u rusku nuklearnu doktrinu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnik

„Pomahnitale glave su nastavile sa tom sumanutom politikom koja bi mogla imati veoma negativne posledice za sve. Naravno, razvoj situacije je zahtevao dokumentovanje novih uslova. Vektor razvoja međunarodne situacije, eskalacija napetosti oko naših granica, učešće nuklearnih sila u sukobu u Ukrajini na strani Kijeva, napredovanje vojne infrastrukture NATO prema našim granicama – sve to je činilo neophodnim unošenje izmena u nuklearnu doktrinu i u osnove državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja“, objasnio je Peskov u intervjuu Pavlu Zarubinu.

Kako je dodao, izmene ruske nuklearne doktrine su spremne, sada će biti formalizovane.
Po rečima Peskova, Zapad, uprkos signalima koji mu se šalju, sve više povećava svoju umešanost u sukob u Ukrajini.
„Vidimo da stepen umešanosti zapadnih država stalno raste. Oni ne povlače bilo kakve kočnice. Naprotiv, oni iznose namere da nastave dalje kako bi osigurali pobedu Ukrajine“, ocenio je Peskov.
Kako je istakao „i sami Ukrajinci na potpuno utopijski način govore o tome da Rusiju, navodno, treba primorati na mir“ i vode „razgovore koji su pogrešni i koji mogu imati veoma negativne posledice po kijevski režim“.
Sve veća umešanost Zapada u sukobu u Ukrajini zahteva od Rusije da bude spremna da primeni odredbe obnovljene nuklearne doktrine, naglasio je Peskov.

„U tom svetlu (sve veće umešanosti Zapada) mi moramo donositi odluke i moramo biti spremni da ih sprovedemo", rekao je on.

Kako je objasnio, u nadležnosti ruske vojske je da odredi šta su konkretni razlozi za primenu obnovljene doktrine.

„Oni pomno prate koje se oružje koristi i kako se koristi. Upravo oni konstantuju direktnu umešanost zemalja kolektivnog Zapada u sukob oko Ukrajine i neće oslabiti pažnju“, napomenuo je Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom obuzdavanju predložio da se unese niz pojašnjenja po pitanju uslova primene nuklearnog oružja.
Putin je istakao da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje - ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države.
RUSIJA
Potez koji niko nije očekivao! Putin bacio rukavicu u lice Zapadu i rekao: Probajte!
Pogledajte i:
Komentar