SVET

Ruski novinari padaju od smeha: Analena se brine za slobodu medija na Bliskom istoku

Reakcija nemačkog Ministarstva spoljnih poslova na zatvaranje „Al Džazire“ u Gazi je cinična i politički upotrebljiva, kaže za Sputnjik sociolog dr Slobodan Reljić, bivši glavi urednik NIN-a.
Sputnik
Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke odjednom je postalo zabrinuto za slobodu govora na Bliskom istoku, odnosno zbog zatvaranja kancelarije „Al Džazire“ od strane izraelskih vojnika, napisala je na Telegramu glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“, čiji je Sputnjik deo, Maragarita Simonjan.

Briga Analene za slobodu izražavanja

„Naravno, u nemačkoj belačkoj demokratiji takvo skrnavljenje slobode štampe ne može se ni zamisliti. Zar ne? Ili kako komentarišu sami Nemci: 'U kancelariji RT Nemačka padaju od smeha'“, dodala je Simonjanova aludirajući na zabranu ruskih medija u Nemačkoj.
Nemačko ministarstvo spoljnih poslova zabrinulo se za slobodu govora u Gazi istog dana kad je obezbeđenje ministarke Analene Berbok u Njujorku zabranilo akreditovanom ruskom novinaru da joj postavi pitanje.
Televiziji RT u Nemačkoj zabranjeno emitovanje još početkom februara 2022. godine, gotovo mesec dana pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Vlada Nemačke čija je Berbokova istaknuta ministarka sprovela je možda najžešću cenzuru ruskih medija u Evropi.
O brizi Berbokove za slobodu izražavanja govori i činjenica da su za njenog ministarskog mandata ruski novinari u Nemačkoj praćeni, prećeno im je, a čak im je oduzimana i imovina.

Cinični krug – pravo na kritičnost u mirnodopsko vreme

Prema Reljiću, sloboda štampe je uvek bila pravo vlasnika da interpretira događaje na način kako odgovara njemu i onima koji stoje iza njega, svejedno da li je to država ili krupni kapital.
„'Al Džazira' je naravno tipična vrsta takvog medijskog projekta. Nastala je od novinara Arapa iz Bi-bi-sija, mislim da su Britanci pomogli da se napravi, tako da je 'Al Džazira' ozbiljan medijski projekat čija interpretacija događaja uglavnom prozapadna. Jedino gde 'Al Džazira iskače je odnos prema Izraelu i tu su oni neuporedivo kritičniji od zapadnih medija, ali onda je verovatno dato pravo Izraelu da s vremena na vreme ubije nekog njihovog novinara, da ih hapsi, zatvara itd. Podsećam da su na početku sukoba u Gazi, čoveku koji je šef dopisništva 'Al Džazire' iz Gaze, Izraelci ubili porodicu. Dakle, te stvari se dešavaju u jednom ciničnom krugu“.
Al Džazira“ ima pravo da drugačije interpretira odnose Izraela i Palestinaca u mirnodopsko vreme, međutim kad počne rat, onda tu prestaju svi obziri i mediji se tretiraju kao oružje, dodaje Reljić.

Briga za slobodu štampe – zamajavanje nemačke javnosti

Sam nemački prigovor Izraelu zbog kršenja slobode govora „Al Džazire“ „jedina je tačka gde Nemci smeju da nešto prigovore Izraelu“, smatra Reljić.
„Nemačka je inače zemlja koja ništa ne sme da govori ni o Jevrejima ni o izraelskoj državi, tako da im je to sada zgodno da se pojave pred svojom javnošću da pokažu da i oni kao imaju neki odnos prema tom što se tamo dešava. Naravno, to neće imati nikakav uticaj na to kako će se Izrael tamo ponašati i kako će da se odnositi prema, pre svega 'Al Džaziri' pošto je ona tamo najvažniji medij, ali i prema drugim medijima. Pošto smo sve bliže nekom sukobu koji prerasta te lokalne okvire, i ovaj u Ukrajini i ovaj u Gazi su ratovi koji se šire, sve više će biti takvih udara na medije, jer mediji su danas zaista sastavni deo trupa koje se negde ili brane, ili nastupaju“, zaključio je Reljić.
Pogledajte i:
RUSIJA
„Moskva će uskoro biti najveća pretnja“: Analena Berbok zastrašuje Evropljane „ruskom pretnjom“
Komentar