SVET

Ne igrajte se vatrom: Ovu poruku iz Moskve Zapad treba ozbiljno da shvati /video/

Ažuriranje ruske nuklearne doktrine odgovor je na ponašanje Ukrajine i Zapada koji razmatra mogućnost upotrebe naoružanja dugog dometa u unutrašnjosti Rusije. To je crvena linija i zato poruke iz Moskve vezane za obnovu nuklearne doktrine treba shvatiti ozbiljno, kaže u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ novinar RT Balkan, Tiosav Purić.
Sputnik
Ima više tumačenja obnovljene nuklearne doktrine RUsije, ali svima je zajedničko jedno – Rusija će biti primorana da odgovori u slučaju napada druge nuklearne sile ili neke države koja rusku teritoriju napada uz podršku ili učešće druge nuklearne sile, navodi Purić.

Zapad diže uloge, pa je i Rusija odlučila da učini to isto

„Očigledno se radi o poruci Ukrajini, odnosno Americi, pošto je odavno izgubljena mogućnost da se sa Ukrajinom racionalno pregovara, nemojte da se igrate vatrom“, kaže on.
Cilj Vladimira Zelenskog, a to se vidi iz intervjua koji je dao američkom magazinu „Njujorker“ tokom boravka na zasedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku, jeste da, uprkos krahu kurske ofanzive, pokuša da zahvati što više ruske teritorije kako bi se kasnije selo za pregovarački sto, dodaje on.
„Ali nema više nade, to su barem poruke koje dolaze iz Moskve, da će pod ovim okolnostima i sa ovim ljudima, moći da se pod ovakvim okolnostima i sa ovim ljudima sedne za pregovarački sto. Štaviše, pošto oni stalno dižu uloge i Rusija je odlučila da digne ulog“, ističe Purić.

Ukrajinska priča kapitulirala

Što se tiče tzv. „plana pobede“ koji je Vladimir Zelenski promovisao u Njujorku, on ima pandan u prošlosti, kao što su gebelsovski pokušaji da 1944. objasni Nemcima da „Nemačka pobeđuje na svim frontovima“, ili japanski plan uništenja Amerike nekoliko dana pred bacanja atomske bombe na Hirošimu.
„Ono što Zelenski suštinski želi jeste da između oktobra i decembra „izmuze“ što više finansijskih sredstava od Vašingtona zato što se plaši zaokreta koji bi eventualno napravio Donald Tramp. Sa druge strane, čini mi se da je priča o Ukrajini potpuno kapitulirala i da sve više kapitulira i u Americi. Pitanje je samo koliko će biti spremni da istraju do kraja u toj svojoj ludosti“, smatra Purić.
S druge strane, treba imati u vidu da će oni koji po dubini zauzimaju pozicije u američkoj administraciji i dalje po inerciji sprovoditi antirusku politiku. Zato je pitanje da li će bilo ko, kad se nađe u Ovalnoj sobi, moći tu politiku da promeni, dodaje on.
Celokupnu emisiju „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte u videu.
Komentar