RUSIJA

Beloruski ministar: Prvi talas proširenja BRIKS desiće se u Kazanju i obuhvatiće desetak država

Prvi talas proširenja BRIKS dogodiće se na samitu organizacije u Kazanju i obuhvatiće desetak zemalja, rekao je za Sputnjik ministar spoljnih poslova Belorusije Maksim Riženkov.
Sputnik
„Prvi talas proširenja, kako mi svi koji smo podneli zahteve očekujemo, desiće se na samitu u Kazanju. Rusija, predsedavajuća zemlja, formuliše spisak koje će obuhvatiti taj prvi talas“, rekao je Riženkov u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN.
Riženkov je objasnio da će se u okviru tog prvog talasa biti razmotren status država-partnera, pored punopravnih članica i izrazio nadu da je se zahtev Minska naći što pre na agendi.
BRIKS je, prema njegovim rečima, organizacija globalne većine koja se izuzetno dinamično razvija.
„To je organizacija koja obuhvata najmoćnije privrede koje nisu deo kolektivnog Zapada i imaju stanovništvo koje je veće po svojoj brojnosti od kolektivnog Zapada, države bogate rudama i sa velikim ambicijama“, zaključio je beloruski ministar.
Samit BRIKS održava se od 22. do 24. oktobra u Kazanju.
BRIKS je organizacija osnovana 2006. godine. Osim Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.
RUSIJA
Erdogan: Oni koji nam govore „nemojte u BRIKS“ ostavili su nas da godinama čekamo pred vratima EU
Pogledajte i:
Komentar