SVET

Ajatolah Hamnei: Izrael će dobiti još razornih udaraca; Netanjahu: Slede dani značajnih izazova

Iranski vrhovni verski lider ajatolah Sejed Ali Hamnei izjavio je danas da će Izrael dobiti još razornih udaraca nakon izraelskog napada u kojem je ubijen lider libanske grupe Hezbolah Hasan Nasralah. Premijer Izraela poručio je pak da za narod Izraela u narednim danima slede značajni izazovi, ali da će svi to učiniti kao jedno.
Sputnik
Hamnei je izrazio saučešće porodici Nasralaha, frontu otpora, libanskom narodu i čitavom islamskom narodu. On je takođe proglasio petodnevnu nacionalnu žalost u Iranu.
"Udarci fronta otpora na umorno i trošno telo cionističkog režima će, uz Božiju pomoć, biti još više poražavajući. Zli cionistički režim nije ostvario pobedu", rekao je vrhovni vođa Islamske revolucije, prenosi agencija Irna.
Nasralah, koji je vodio Hezbolah 32 godine, poginuo je u petak u masovnom izraelskom vazdušnom napadu na grupu stambenih zgrada u Dahijeu, gustom urbanom području južno od Bejruta, koristeći desetine američkih bombi za uništavanje bunkera teških više od 900 kilograma.
"Poginuo je dok je branio bespomoćni narod Dahijea i njihove uništene domove, kao što je decenijama branio potlačeni narod Palestine, njihove okupirane gradove i sela, njihove domove i njihove najmilije", rekao je ajatolah Hamnei.
On je ocenio da je islamski svet izgubio veliku ličnost, front otpora je izgubio istaknutog komandanta, a Hezbolah je izgubio lidera bez premca.
Hamnei je napomenuo da temelj koji je Nasralah uspostavio u Libanu i pravac koji je pružio drugim centrima otpora ne samo da će ostati netaknuti, već će zahvaljujući njegovoj krvi i krvi drugih mučenika, postati još jači.
"Lider Hezbolaha nije bio samo ličnost, već je bio put i škola razmišljanja, a ovaj put će se nastaviti", poručio je ajatolah Hamnei.

Netanjahu: Nasralah i njegov narod bili su kreatori plana za uništenje Izraela, slede dani značajnih izazova

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu potvrdio je danas da je Izrael ubio lidera Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha i da su on i njegov narod bili kreatori plana za uništenje Izraela.
"Država Izrael juče je ubila glavnog ubicu Hasana Nasralaha. Namirili smo račune sa onima koji su odgovorni za ubistvo velikog broja Izraelaca i mnogih građana drugih zemalja, uključujući stotine Amerikanaca i desetine Francuza", naveo je Netanjahu u saopštenju, prenosi Skaj njuz.
On je dodao da je uklanjanje Nasralaha bilo neophodno da bi se ostvario cilj - bezbedni povratak stanovnika sa severa Izraela u svoje domove i promenu odnosa snaga u regionu.
"Jer dokle god je Nasralah živ, on bi brzo obnovio snagu koju smo oduzeli Hezbolahu. Zato sam dao direktivu i Nasralah više nije sa nama", naveo je premijer Izraela.
Takođe je rekao da će Nasralahovo ubistvo uticati i na povratak talaca koje drži Hamas.
On je rekao da će u narednim danima Izrael da se suoči sa značajnim izazovima, ali da će to učini svi kao jedno.
RUSIJA
Rusija najoštrije osudila ubistvo lidera Hezbolaha: Izrael je odgovoran za eskalaciju
Pogledajte:
Komentar