SRBIJA

Vučić na kraju posete Njujorku: Svet ne ide u dobrom smeru

Predsednik Aleksandar Vučić kaže, na kraju posete Njujorku, da nije lako vreme pred nama, da ćemo morati da radimo više i da popravljamo situaciju u rudarsvtu i energetici. Što se tiče situacije u svetu, ocenjuje da ne ide u dobrom smeru.
Sputnik
Sumirajući posetu UN, ocenio je da je svakako bilo intenzivno, ne samo za nas već i sve druge.
Izvojio je dva aspekta – jedan je politički, a drugi ekonomski, i ukazao da su oni isprepletani.
Napravljeni su neki važni kontakti što se tiče ekonomije, naveo je predsednik.
"Nije lako vreme pred nama, ali nije ni pred kim. Moraćemo da radimo više, snažnije i da popravljamo situaciju u rudarstvu, energetici“, poručio je Vučić za RTS.
Što se tiče situacije u svetu, ocenjuje da ne ide u dobrom smeru.
Jedina suštinska vest ovde, ističe, jeste Bliski istok.
"Bliski istok jede američku pažnju, nisam siguran da je to dobra vest za Ukrajinu. Evropa radi sve da zaustavi taj rat", kaže Vučić, koji je naglasio da prioritet svega mora da bude zaustavljanje sukoba u Ukrajini.
Vučić je rekao da je imao brojne sastanke i intenzivnu agendu, kao i da su za sve, kao i za nas, bili veoma važni sastanci na marginama Generalne skupštine UN, i da je cilj bio da se što bolje, politički i ekonomski, pozicionira naša zemlja.
"Tako da svakako je bilo intenzivno i ne samo za nas, već i za sve druge. Pretvorio se dolazak u Njujork najmanje u ono što se vidi pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, a mnogo više što se zbiva u hodnicima i što se zbiva na različitim sastancima", rekao je Vučić.
Istakao je da je naša delegacija gledala da razgovara što je moguće više.

Razgovori o KiM nisu bili laki

Vučić je rekao da je u Njujorku imao razgovore o AP Kosovu i Metohiji koji nisu bili laki, navodeći da je sa sagovornicima imao različita viđenja, ali da je otvoreno govorio o poziciji Srbije.
Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je tokom tih razgovora o situaciji na AP KiM razumeo "ko je stajao iza nekih akcija, kome nisu smetale, ali i ko je bio protiv akcija" koje je sprovodio režim premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija.
"Celo jutro analiziram sve ono kroz što sam prolazio i sa američkim zvaničnicima i sa svima drugima", naveo je Vučić i dodao da o detaljima tih razgovora ne može da govori, jer je takav dogovor.
On je istakao da je iskreno i otvoreno govorio o poziciji Srbije i da "ništa nije krio".
"Imamo različite viđanja po određenim pitanjima, naše je da nastavimo odgovorno da se ponašamo", naveo je predsednik.
Predsednik Vučić završava šestodnevnu posetu Njujorku. Posle govora u Generalnoj Skupštini, imao je veliki broj susreta sa svetskim liderima.
Pogledajte i:
Komentar