DRUŠTVO

Dan kada je srpska vojska probila „Kapiju slobode“ - sećanje na div junake Kajmakčalana /foto/

Polaganjem venaca i služenjem pomena danas je odata počast srpskim vojnicima koji su pre 108 godina pobedom u bitki na Kajmakčalanu otvorili Kapiju slobode.
Sputnik
Venci su položeni u selu Egzoplatanos, na spomenik srpskim vojnicima i na spomenik Šumadijskoj diviziji u okviru mesnog groblja „Sveti Lazar" u opštini Almopia.
Na vrhu planine Nidže, na samoj granici Grčke i sada Severne Makedonije, a nekada, Srbije 1916. godine pre 108 godina vodila se bitka upisana zlatnim slovima u srpskoj istoriji.
Posle 18 dana teške i neizvesne borbe na Kajmakčalanu, srpska vojska je uspela da probije „Kapiju slobode“ i da pobedonosno krene put domovine.
Koliko su srpski vojnici silovito ušli u bitku za Kajmakčalan možda najbolje svedoči depeša koju je Savezničkoj komandi poslao francuski general Franš Depere, u kojoj je napisao: „Srbi idu kao oluja, niko ne može da ih prati“.
Ovom pobedom srpska vojska je uspela da zaustavi bugarsku ofanzivu vođenu protiv položaja francuskog generala Morisa Saraja.
„Srbi idu kao oluja, niko ne može da ih prati“.
Zauzimanjem Kajmakčalana olakšano je srpskoj 1. armiji i francuskim snagama da produže operacije u kojima će kasnije biti oslobođen Bitolj. U novembru je osvojen pojas oko Bitolja, uključujući i sam Bitolj 19. novembra, tako da je povraćen i oslobođen prvi komad otadžbine.
Zauzimanje utvrđenog vrha Kajmakčalana, nadmorske visine 2.525 metara, koji su Srbi zvali „Kapija slobode“, plaćeno je velikim žrtvama.
Više od 4.600 poginulih, ranjenih i nestalih vojnika bila je cena koju je srpska vojska platila za osvajanje „Kapije slobode“.
SRBIJA
„Tamo daleko“ među maslinama: Zabačeno selo na Krfu skriva epsku priču o srpsko-grčkom prijateljstvu
Pogledajte i:
Komentar