SVET

Nezgoda predsednika Haitija za govornicom UN, žeđ ne bira vreme /video/

Lider Haitija Edgar Leblan Fil održao je govor u okviru Generalne skupštine UN, a medijima je privukla pažnju nezgoda koja ga je zadesila. Naime, on je u jednom trenutku, ne našavši čašu, otpio gutljaj vode iz zajedničkog bokala koji koriste svi govornici i polio se.
Sputnik
Leblan se, međutim, nije zbunio i nastavio je obraćanje u kojem je jedna od centralnih tačaka bio zahtev Francuskoj da vrati novac od otkupa koji je Haiti morao da plati za nezavisnost.
Radi se o sumi od 200 milijardi dolara.
„Haiti, prva u svetu nezavisna država Crnaca bio je velika žrtva istorijske nepravde koja je zaustavila njegov razvoj i na narod stavila teško breme, čije se posledice osećaju i danas. Posle herojske borbe i oslobođenja, Haiti je 1825. godine morao da plati kolosalan otlup Francuskoj, zemlji kolonizatoru, za priznanje nezavisnosti. Taj otkup je bio nametnut pod pretnjama i iscrpeo je resurse mlade države što ju je uvuklo u krug siromaštva koji postoji i danas. Taj otkup bio je kazna za smelost kojom su se Haićani oslobodili od okova ropstva i stekli ljudsko dostojanstvo“, poručio je Leblan.
Dodao je da je njegova zemlja bila jedina koja je morala da plati za izvojevanu nezavisnost, postavljajući pitanje da li je došlo vreme da Francuska vrati taj novac.
Pogledajte i:
Komentar