RUSIJA

Lavrov sa Guterešom: Sprečiti uvlačenje UN u pseudomirovne inicijative o Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom o Ukrajini, Bliskom istoku, UN.
Sputnik
„Generalni sekretar i ministar spoljnih poslova Rusije razmotrili su najnovija pitanja na agendi Saveta bezbednosti. Razgovarali su o sukobu u Ukrajini, uključujući i njegove regionalne i globalne posledice. Takođe je bilo reči o saradnji UN i Rusije i realizaciji projekta 'Pakt za budućnost' “, saopšteno je iz kancelarije Gutereša.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je Lavrov pozvao generalnog sekretara UN da ne dozvoli uvlačenje predstavnika organizacije u „ispolitizovane pseudomirovne inicijative“ o Ukrajini.
„Ministar je još jednom ukazao na važnost toga da rukovodstvo i svi zaposleni u Sekretarijatu UN striktno poštuju principe objektivnosti, pa i kada je reč o zločinima kijevskog režima. Ministar je pozvao Gutereša da ne dopusti uvlačenje predstavnika struktura UN u ispolitizovane pseudomirovne inicijative u kontekstu ukrajinske krize“, navodi se u saopštenju.
Gutereš i Lavrov su razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku, kao i o potrebi da generalni sekretar što pre pokrene arbitražu prema SAD zbog toga što Vašington krši Sporazum o centralnim institucijama UN.
Pogledajte i:
Komentar