RUSIJA

„Rosatom“: Nema alternative međunarodnoj saradnji u atomskoj industriji

Ne postoji alternativa međunarodnoj saradnji u nuklearnoj industriji, smatra generalni direktor ruske državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.
Sputnik
„Kako u pogledu isporuka tehnologija i usluga, tako i u pogledu rada regulatornih organa, najbolja znanja sumiraju se na celoj planeti. I danas nema nikakve alternative međunarodnoj saradnji za razvoj nuklearnih tehnologija“, rekao je Lihačov na panelu u okviru Ruske energetske nedelje.
Prema njegovim rečima, Mađunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u protekle 2,5 godine odigrala veliku ulogu u razvoju miroljubivih nuklearnih tehnologija i postizanju nuklearne bezbednosti.
On je dodao da „Rosatom“ u sadašnjim uslovima nije zaustavio nijedan inostrani projekat, sa njim se potpisuju novi izvozni ugovori, iako se preti partnerima Rusije.
„Čak i u aspektu fizičke bezbednosti povezane sa vojnim operacijama, svetska nuklearna zajednica i dalje ostaje jedinstvena, ma kako sada pokušavali da je uzdrmaju i zabiju klin između različitih zemalja. Da budem iskren, oni direktno prete našim partnerima, mi to veoma dobro znamo“, zaključio je Lihačov.
Ruska energetska nedelja održava se u Moskvi od 26. do 28. septembra. Medijski partner foruma je agencija RIA Novosti.
RUSIJA
Iran predložio povezivanje energetske mreže Rusije, Saudijske Arabije i UAE
Pogledajte i:
Komentar