RUSIJA

Putin: Izvoz tečnog gasa nastavlja da raste, povećavaju se isporuke preko gasovoda „Snaga Sibira“

Rusija će nastaviti da razvija svoje tehnologije u oblasti prirodnog tečnog gasa, povećavaju se isporuke ruskog gasa preko gasovoda „Snaga Sibira“, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin govoreći na plenarnoj sednici Ruske energetske nedelje.
Sputnik
Ruski predsednik nazvao je savremenu energetiku osnovom globalnog razvoja.
„Očigledno je da je savremena energetika jedna od ključnih industrija, pravi temelj globalnog razvoja. Kada radi mirno, po transparentnim i razumljivim pravilima, kada se razvijaju nalazišta i prerađuju resursi, a snabdevanje tržišta vrši neprekidno – sve to stvara čvrstu osnovu za ekonomski rast, socijalnu sferu, za poboljšanje blagostanja građana“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti da razvija sopstvene usluge i tehnologije u oblasti prirodnog tečnog gasa.
„Izvoz prirodnog tečnog gasa nastavlja da raste. Tako je sa ruskog Arktika tečni gas postao jedan od glavnih tereta Severnog morskog puta. Definitivno ćemo nastaviti da razvijamo sopstvene usluge i tehnologije u oblasti prirodnog tečnog gasa, stvaramo centre za pretovar, skladištenje i trgovinu tečnim prirodnim gasom, obezbeđivaćemo projekte sa nosačima gasa i, naravno, povećavati kapacitet naših arktičkih i istočnih morskih luka, jačati veze i infrastrukturu Severnog morskog puta“, naglasio je Putin.
On je ocenio da će proizvodi hemijske i petrohemijske industrije biti sve traženiji na svetskom tržištu.
„Posebna pažnja mora se posvetiti razvoju industrije nafte, gasa i uglja. Procenjuje se da će potražnja za njihovim proizvodima kod nas i u svetu samo rasti. Štaviše, ove sektore karakteriše visoka profitabilnost u lancu od sirovina do finalne robe i do 12 puta“, istakao je šef države.
Putin je primetio da gasna industrija zemlje prolazi kroz fazu ozbiljnih promena.
„O gasnoj industriji želim da kažem posebno: ona trenutno prolazi kroz fazu ozbiljnih promena. Ovde se ne radi samo o prebacivanju izvoza sa Zapada na Istok, već i o značajnom povećanju isporuka na unutrapšnje tržište, uključujući i prema programu socijalne gasifikacije koji je počeo 2021. godine i napreduje dobrim tempom“, konstatovao je ruski predsednik.

Zapad sklon nelojalnoj konkurenciji, gubi u poštenoj borbi

Zapad koristi sankcije, isto kao i izgovore o zaštiti ljudskih prava ili evroatlantskih vrednosti, kao instrument nelojalne konkurencije na energetskim tržištima, rekao je ruski lider.
Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su računale da mogu da ukinu pristup ovim uslugama onim zemljama koje im nisu politički podobne.
„Time žele da ih stave, navodno, na marginu napretka, a zapravo je cilj da ih jednostavno potisnu sa tržišta“, objasnio je ruski lider.
Sva ova sredstva koriste se, pre svega, kao instrument nelojalne konkurencije.
„Motiv je očigledan: Zapad ne želi konkurenciju, jer ne može da se nosi sa njom. Često gubi u uslovima poštene borbe, sklon je diskriminaciji, gušeći je pod maskom imaginarne evroatlantske solidarnosti, borbe za ljudska prava i tako dalje“, naveo je Putin.
On je dodao da je izgovora mnogo.

Izuzetno interesovanje ruskih partnera za poslovanje u nacionalnim valutama

Putin je poručio da će planovi Rusije u oblasti energetike, nesumnjivo, biti realizovani, uprkos pokušajima spolja da se to spreči.
„Moje ruske kolege znaju o čemu govorim: mnogo im problema stvaraju. Naravno, to delimično usporava realizaciju naših planova, ali će oni, nesumnjivo, biti ostvareni“, uveren je ruski lider.
Pored toga, Putin je ocenio da Rusija postepeno prevazilazi poteškoće u plaćanju za izvoz robe.
„Posebno pitanje tiče se finansijske infrastrukture, konkretno plaćanja za ruski izvoz. Ovde postoje određene poteškoće. U cilju rešavanja ovog problema, prelazimo na poslove u nacionalnim valutama i naši partneri su izuzetno zainteresovani za to. Ovde takođe ima mnogo problema, mi to odlično shvatamo, ali ih prevazilazimo postepeno“, zaključio je ruski predsednik.
On je takođe naglasio da Rusija ispunjava svoje obaveze koje se odnose na isporuke energenata na svetsko tržište i da na tom planu ima stabilizujuću ulogu.

Rusija će ojačati ulogu globalnog lidera u nuklearnoj oblasti

Pored toga, Putin je ocenio da Rusija treba da ojača ulogu globalnog lidera u oblasti nuklearne energije, to je jedan od zadataka u okviru novog nacionalnog projekta.
On je istakao da će jedan od važnih sistemskih instrumenata postati nacionalni projekat „Nove atomske i energetske tehnologije“, koji će biti aktivan od 2025. godine.
„U okviru ovog nacionalnog projekta biće postavljeni ambiciozni zadaci, konkretno: ojačati globalno liderstvo Rusije u sferi atomske energije. Upravo učvrstiti ulogu globalnog lidera, jer je naše liderstvo trenutno, nije globalno“, podvukao je Putin.
Predsednik je dodao da je još jedan od zadataka u okviru nacionalnog projekta obezbeđenje tehnološkog suvereniteta Rusije, istovremeno u svim oblastima energetike.
Prema njegovim rečima, Moskva ne gradi samo nuklearne elektrane u inostranstvu, već u zemljama istovremeno obučava stručnjake, formirajući novu oblast energetike i ekonomije.
„Rusija je spremna da jača tehnološki suverenitet svojih partnera u energetskom sektoru, formiranjem punopravnih naučnih i proizvodnih lanaca. Upravo tako se razvija saradnja koja se odnosi na upotrebu atomske energije u civilne svrhe, jer se nuklearke ‘Rosatoma’ grade u inostranstvu istovremeno sa obukom lokalnih kadrova, obuku inženjera, zaposlenih, rukovodilaca novih objekata“, zaključio je ruski lider.
RUSIJA
Putin: Evropa i Severna Amerika gube pozicije, glavni rast će biti u zemljama BRIKS-a
Pogledajte i:
Komentar