RUSIJA

Kremlj: Znamo ko stoji iza sabotaža na gasovodima

Ruske specijalne službe znaju da eksplozije na gasovodima „Severni tok“ nije mogla da izvede mala grupa ljudi, već da se radi o umešanosti država, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnik
„Znate da naše specijalne službe imaju informacije o tome da je malo verovatno da su takvu sabotažu ili teroristički napad na infrastrukturu od kritičnog značaja nije mogla da izvrši mala grupa ljudi ili skoro pojedinci za novac. Radi se o umešanosti država u organizaciju i realizaciju takve sabotaže“, rekao je on novinarima na pitanje da je Kremlj zadovoljan rezultatima istrage.
Ranije danas predsednik Dume Vjačeslav Volodin bio je još direktniji, rekavši da iza toga stoje SAD i predsednik Džozef Bajden lično.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
RUSIJA
Ruska obaveštajna služba: Nove potvrde - Anglosanksonci umešani u eksplozije na „Severnim tokovima“
Pogledajte i:
Komentar