RUSIJA

Kremlj: Nuklearna doktrina Rusije signal upozorenja Zapadu

Obnovljena nuklearna doktrina Rusije šalje Zapadu signal upozorenja o posledicama u slučaju napada na našu zemlju i to ne nužno nuklearnim oružjem, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnik
„Ovo je signal upozorenja državama o posledicama u slučaju njihovog napada na našu zemlju različitim oružjem, pri čemu ne samo nuklearnim“, istakao je portparol novinarima.
Prema njegovim rečima, razumni ljudi u svetu su i pre ažuriranja nuklearne doktrine Rusije bili svesni obuzdavajuće uloge nuklearnog potencijala Moskve.
Portparol je istakao da je u toku korigovanje parametara nuklearnog obuzdavanja uzimajući u obzir „one elemente napetosti koji se stvaraju duž“ ruskih granica.
On je takođe naglasio da trenutno ne može da odgovori kada će biti objavljena nova nuklearna doktrina Rusije
Peskov je podsetio da je nuklearna trijada Rusije apsolutna garancija nuklearnog obuzdavanja.
Istovremeno, portparol je konstatovao da Moskva ne planira povećanje svog nuklearnog arsenala i da na sednici Saveta bezbednosti nije bilo reči o tome.
Prethodno, ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom obuzdavanju predložio da se unese niz pojašnjenja po pitanju uslova primene nuklearnog oružja.
Putin je istakao da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje - ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države.
Pogledajte i:
Komentar