Specijalna operacija u Ukrajini

Fijasko Zapada: Svet neće da šalje pare Zelenskom i njegovoj kliki – Ukrajinu će obnoviti Rusija

Podrška u svetu Ukrajini, odnosno ratnoj mašineriji Ukrajine, konstantno opada ponajviše zbog toga što se vidi da ulaganja u tu zemlju nisu bila opravdana, kaže za Sputnjik urednik unutrašnjopolitičke rubrike „Politike“ Bojan Bilbija.
Sputnik
Kolektivni Zapad i Ukrajina doživeli su teški poraz u Ujedinjenim nacijama. Samo 30 od 193 države-članice UN-a podržalo je deklaraciju G7 o podršci obnove Ukrajine, navodi se u dokumentu Bele kuće.

Svet neće da plaća bogaćenje ukrajinske elite

Ukrajina koja nema rezultate pokrenula je ofanzivu na Kursku oblast u Rusiji upravo da bi pokazala da oni nešto rade, da imaju nekakve uspehe i da navodno ostvaruju pobede na frontu, dodaje Bilbija.
„Međutim, ta pobeda je pirova jer su te snage opkoljene u Kurskoj oblasti, ne mogu nigde da mrdnu i veliki su ljudski gubici koje su imali u toj ofanzivi. Nikakav strateški cilj nije postignut, izuzev toga da se kod nekih država u svetu prikaže da milijarde dolara koje one uzimaju od svojih poreskih obveznika nisu uludo bačene. I da to što najveći deo tog novca završi u džepovima ukrajinske elite ne znači ništa, već da treba i dalje podržavati Zelenskog i njegovu ekipu. I dok se oni bogate i ne oskudevaju ni u čemu, njihov narod gine i strada. I upravo sve to veći broj zemalja u svetu prepoznaje i ne žele da daju podršku takvom nečemu.“

Strah od svetskog nuklearnog rata

Podrška Ukrajini u svetu izostaje i zbog toga što je ukrajinski sukob jako opasan i preti da preraste u svetski nuklearni rat, dodaje Bilbija.
Većina zemalja smatra da je racionalno i razumno rešenje da se prizna realno stanje na terenu, umesto da svet bude uništen u sukobu NATO i Rusije, ocenjuje Bilbija.
„Izgleda da jedino to ne smatra Zelenski i oni u Beloj kući koji i dalje stoje iza ukrajinskih elita. Vidimo da je Ukrajini odobrena nova tranša pomoći od 50 milijardi dolara do kraja ove godine. I nameće se logično pitanje zašto nisu bili spremni ti isti dobročinitelji sa Zapada da u Ukrajinu u mirnodopskom periodu ulože desetinu te sume u njen razvoj i prosperitet njenih građana, već sada kad u njoj caruju smrt, glad, bolest, kao i odsustvo energije, struje, vode. Sada ulažu u nove avione, tenkove i granate da bi se još više ginulo.“
Da su znatno manje uložili u mirnodopski razvoj Ukrajine, nikakvog sukoba ne bi ni bilo, a to svedoči o licemerju zapadnih sila koje su spremne da ulože ogroman novac kad je reč o njihovim materijalnim i političkim interesima, dodaje Bilbija.

Rusija će obnavljati Ukrajinu

A to bi trebalo da bude i dobra poruka i pouka za građane Ukrajine da razumeju taj mehanizam u kom su samo u ulozi topovskog mesa za Zapad i da će biti dobri samo dok ginu u toj svrsi, smatra Bilbija.
„Onog trenutka kad više ne budu više spremni, tad će biti ostavljeni i napušteni. I tu se vraćamo na početak priče. Ukrajinu će da obnavlja Rusija kao što je obnovila sve ove delove Ukrajine koji su sada Ustavom definisane kao sastavni deo Ruske Federacije. Mnogi gradovi su obnovljeni, dobar primer je Mariupolj koji je praktično bio sravnjen do temelja, a sada je to potpuno novi grad“, zaključio je Bilbija.
Pogledajte i:
Specijalna operacija u Ukrajini
Zapad doživeo fijasko u UN: Samo 30 od 193 države podržalo rezoluciju o podršci obnove Ukrajine
Komentar