SRBIJA

Vučić: Polako pravimo mrežu prijatelja u svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Njujorka, gde prisustvuje redovnom godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da je posle govora u UN imao mnogo važnih sastanaka, a pogotovo sa afričkim liderima koji su od velikog značaja za našu zemlju, kao i da Srbija pravi mrežu prijatelja.
Sputnik
"Polako pravimo svoju malu mrežu prijatelja u Africi, na Okeaniji, Karibima i nastaviću sa dodelom odlikovanja tim državama", rekao je Vučić koji je danas imao važne sastanke u Njujorku na kojima je razgovarao sa predsednikom Irana, predsednikom DR Konga, kao i sa ministrom unutrašnjih poslova Kine.
"Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova NR Kine i zahvalan na čeličnom prijateljstvu. Vang ji je bio jasan po pitanju teritorijalnog intergiteta i suvereniteta Srbije, a sada je bilo još jasnije. Razgovarao sam sa predsednikom Irana, hvala im na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i razgovarali o nekim ekonomskim temama", naveo je.

Vučić preneo Lajčaku: Ozlojeđeni smo zbog rušenja svega potpisanog u Briselu

Vučić je naveo da je specijalnom izaslaniku Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku u razgovoru preneo da smo ozlojeđeni zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji.
„Rekao sam mu koliko smo ozlojeđeni i isfrustrirani zbog rušenja svega onoga što je potpisano u Briselu 2013, sa jednim ciljem da se protera srpski narod“, rekao je predsednik u obraćanju medijima u Njujorku.
„Srbija nikada neće bežati od dijaloga“, dodao je Vučić.
Rekao je da ne postoji efikasan lek za problem Kosova i Metohije i da će, kada se okolnosti u svetu budu promenile, izaći sa zahtevima u skladu sa međunarodnim pravom.

Obrazovanje i zdravstvo Srba na KiM neće doći pod krov kosovskih institucija

Vučić je rekao da se neće dogoditi da srpske obrazovane i zdravstvene institucije na Kosovu i Metohiji dođu pod kosovsku nadležnost, kao što najavljuje ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svečlja.
"To se neće desiti. Oni jedino mogu da dođu i da policija zatvori škole i vrtiće. To mogu da rade, ali se ovo drugo neće dogoditi. Mi ćemo da isplaćujemo plate, radićemo sa decom, ali ne mislim da će im to biti tako lako", rekao je Vučić na pitanje novinara u Njujorku o Svečljinoj izjavi da će srpsko obrazovanje i zdravstvo doći "pod krov kosovskih insitucija" i šta bi to značilo za srpski narod na KiM.
Dodao je da je izgleda Svečlja sada promenio kurs i pošto ne sme da zauzima most (na Ibru), sada se prebacuje na nešto drugo.
"Mi imamo svoje mere i u direktnom razgovoru sa našim narodom uvek ćemo pronalaziti rešenja. Ovo pokazuje kolika je njihova histerija i nervoza i oni ni o čemu drugom ne mogu da pričaju nego o Srbiji, Srbima i Beogradu i nemaju nijednu drugu temu", rekao je Vučić.

Nekukavički sam ukazao na licemerje onih koji poštuju Povelju kada im odgovara

Vučić je dodao i da je zahvalan narodu Srbije na podršci za ono što je rekao u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
„Govorio sam istinu i ono što srpski narod oseća“, rekao je Vučić i dodao da je govorio iz srca i da je govorio činjenice.
Kako kaže, u Njujorku da je na zasedanju Generalne skupštine UN "nekukavički" govorio o licemerju i bezobzirnosti onih kojih koji otvoreno govore da ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244, da je gaze, a da je uvažavaju samo kada im to odgovara.
"Otvoreno vam kažu da ne poštuju Rezoluciju 1244, Povelju Ujedinjenih nacija, jer oni su iznad Povelje, iznad Rezolucije 1244, jer oni su Bogovi, baš kao što sam i rekao u govoru. Jer oni su ti koji određuju sudbinu sveta. Jer oni su ti koji mogu da pogaze Povelju kada im odgovara, a oni su ti koji mogu i da kažu, e sad poštujte povelju, u slučaju Ukrajine, kada im to odgovara", rekao je Vučić.
On je, na pitanje novinara kakav je njegov odgovor na to što su oni koji su priznali nezavisnost Kosova prestali da poštuju Rezoluciju 1244, rekao da je važno da se to zna i da je on govorio o tome.
"To je baš ta vrsta licemerja, ta vrsta laži, ta vrsta bezobzirnosti na kojoj sam juče, čini mi se, "nekukavički" ukazao. Oni samo to potvrđuju i samo potvrđuju koliko nemaju nikakvog političkog morala, koliko ga nikada nisu imali", naveo je Vučić.
Svi takvi ljudi, rekao je on, nemaju nikakve političke časti.
Komentar