SRBIJA

Tamne senke Zapada: Šta se skriva između redova Vučićevog obraćanja u Njujorku

Moglo bi se reći da je u govoru pred Generalnom skupštinom UN, predsednik Srbije mislio i na BRIKS, kada je rekao da će naša zemlja graditi novi svet sa onima koji su digli glavu. Ali, sasvim je sigurno da je to aluzija na deo sveta koji ne uslovljava Srbiju, nije oteo deo njene teritorije i poklonio je nekom drugom.
Sputnik
Kada kaže da će Srbija sarađivati sa onima koji su digli glavu, srpski predsednik sigurno ne misli na one koji derogiraju sopstveni dokument, kao što je Dejtonski sporazum koji se sistematski menja na štetu srpskog naroda, a to je sve deo politike negativnog stava prema srpskom elementu na Balkanu uopšte, objašnjava nekadašnji šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović.
„To, da ćemo dati prednost onim zemljama koje nemaju pretenzija prema nama, niti vrše pritiske, niti imaju neke druge skrivene namere, predsednik je izvukao iz dosadašnje prakse prema Srbiji“, ocenjuje on.
Govor pred Generalnom skupštinom nije momenat kada bi trebalo nekoga konkretno pominjati – on služi za odbranu interesa svoje zemlje, a ne za opštu ocenu situacije u međunarodnim odnosima, ističe naš sagovornik.

Poziv drugim državama

Prema Jovanovićevim rečima, Vučićev govor bio je sadržajan, može se tumačiti na više načina, ali je pozitivan jer je zauzeo pozitivan stav u korist međunarodnog prava i suprotstavio se svim oblicima kršenja tog prava.
„Uglavnom se zadržavao na elementima međunarodne situacije koje tangiraju Srbiju i neminovno je morao da se pozove na prošlost, jer iz te kriminalne prošlosti Zapada prema Srbiji, proističu i sadašnje tamne senke u našim odnosima sa njima, jer oni ne prestaju da vrše pritisak u smislu njenog pristanka na gubitak Kosova i Metohije i njen pristanak na tiho poništavanje Republike Srpske. To su neprihvatljive stvari za Srbiju i to je predsednik rekao na razne načine“, komentariše naš sagovornik.
Međutim, zapadne zemlje i dalje imaju ofanzivne ciljeve prema Srbiji – oni ih neće tako nazivati, ali ih neće ni skrivati – tako da je predsednikov govor istovremeno bio i poziv onim zemljama koje mogu biti potencijalne žrtve slične politike da povedu više računa o srpskom iskustvu i da ne veruju slatkorečivim ulagivanjima Zapada, dodaje on. A BRIKS je nova, moćna politička organizacija sa kojom Srbija sasvim sigurno treba da razgovara.

Demaskirana politika Zapada

U govoru, Vučić je demaskirao politiku Zapada prema Srbiji, podsećajući na ono što su činili ranije i navodeći da su odgovorni za ono što čine danas, jer se radi o nastavku iste politike sa istim ciljevima kao i pre dvadesetpet ili trideset godina, kada je Zapad prisvojio sliku idealnog čuvara međunarodnog morala, pravde i prava.
„On je tome suprotstavio sasvim suprotnu sliku od one koju je Zapad sam o sebi stvorio tokom njegove, uvek krajnje negativne i neprijateljske politike koju je vodio prema Srbiji, od rasturanja bivše zajedničke federalne države, pa nadalje i time ga je lišio pretenzije da je on najveći i jedini čuvar međunarodnog prava“, ističe Jovanović.
Najava za tešnjim povezivanjem Srbije sa državama takozvanog „globalnog Juga“ Zapadu sužava prostor da manipuliše drugim državama u daljem pritisku na Srbiju, smatra naš sagovornik.
„To se pokazalo i prilikom glasanja u generalnoj skupštini u vezi sa glasanjem o rezoluciji o Srebrenici, kada su njeni zapadni predlagači ostali u manjini. Iako su je dobili, ona je manjinska i ne uživa podršku većine članica UN, a to je svojevrsni poraz. Ako ste krenuli sa nečim u uverenju da ćete dobiti podršku svih, a izašli sa jednom skraćenom manjinom, onda to nije pobeda“, zaključuje on.
Dodajmo da je Vučić u govoru citirao upravo Jovanovićeve reči, koje je on, kao šef jugoslovenske misije pri Ujedinjenim nacijama izgovorio pred Savetom bezbednosti UN 24. marta 1999, prvog dana agresije NATO-a na našu zemlju.
„Predstavnik moje zemlje, Vladislav Jovanović, izuzetni srpski diplomata, veoma poštovan u ovom visokom domu je tog 24. marta 1999. godine, kada je počela agresija nad Srbijom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u ime Vlade tadašnje SR Jugoslavije, uputio hitan apel svim državama da se kategorički suprotstave tadašnjoj agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Pogledajte kako 25 godina kasnije njegove reči zvuče: “Ako se agresija ne zaustavi, presedan takve nekažnjene agresije će, pre ili kasnije, dovesti do agresije na niz drugih država, manjih i srednje veličine. Pravo pitanje je: Koja je sledeća zemlja“, upitao se Vučić.
SRBIJA
Vučić u GS UN: Snaga nas koji smo podigli glavu biće temelj novog i boljeg sveta /video/
Pogledajte i:
Komentar