SRBIJA

Srpski zvaničnici: Vučićev govor u UN pokazatelj kako se brani istina, integritet i suverenitet zemlje

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj Skupštini UN pokazatelj je kako se hrabro brani integritet i suverenitet zemlje, istina i pravda, ocenjuju srpski zvaničnici.
Sputnik
Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je predsednik Aleksandar Vučić tokom govora na zasedanju Generalne skupštine UN (GS UN) pokazao apsolutnu posvećenost miru, poštovanju međunarodnog prava i osnovnih principa Ujedinjenih nacija.
"Odlučan i nepokolebljiv, kao i svaki put do sada! Pamtiće svet reči našeg predsednika Aleksandra Vučića. Tako se brani Srbija! Tako se brane zdrav razum i međunarodno pravo! Naš predsednik je još jednom pokazao da je apsolutno posvećen miru, da Srbija brani svoj integritet istovremeno čuvajući mir, da ne želi da ulazi u sukobe", naveo je Vučević na Instagramu.
On je dodao da je Srbija ponosna "na svaku reč koju je Aleksandar Vučić izgovorio pred celim svetom".

Brnabićeva: Vučić pokazao kako se brani integritet i suverenitet jedne zemlje

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vučić, tokom govora u GS UN, pred celim svetom pokazao kako se brani integritet i suverenitet jedne zemlje, kao i kako se "hrabro brani istina i pravda, multilateralizam, UN, međunarodno pravo i jednakost među zemljama i narodima, kako se brani mir i kako se bori za mir".
Ona je citirala Vučićeve reči da Srbija nije sluga ni Rusije ni SAD, da ima svoje interese, i da za nju jedinu nadu predstavlja da se "razumeju mehanizmi laži i prevara u međunarodnim odnosima" i ocenila da će te reči "dugo odzvanjati hodnicima UN".

Đurić: Predsednik Vučić pokazao da su za Srbiju međunarodno pravo i Povelja UN svetinja

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da je predsednik Srbije svojim govorom na GS UN ogolio neprijatnu istinu da neki od onih koji tvrde da su najveći zagovornici međunarodnog prava u slučaju Srbije to međunarodno pravo nisu poštovali.
"Mislim da je za pozicioniranje Srbije ključno, ne samo govorom predsednika Vučića, već i na desetinama sastanaka koje smo imali predsednik Vučić i ja odvojeno sa predstavnicima zemalja širom sveta, što smo pokazali u Ujedinjenim nacijama da je za Srbiju povelja Ujedinjenih nacija svetinja, da je za Srbiju međunarodno pravo svetinja i što smo pokazali da je Srbija autonoman, zapravo u punom smislu te reči nezavistan ili samo od građana Srbije zavistan centar političkog odlučivanja", rekao je Đurić u izjavi za srpske medije u Njujorku.
Istakao je da zbog toga reči koje su iznete pred Generalnom skupštinom UN, nesumnjivo hrabre, Srbiju pozicioniraju u red zemalja koje su subjekt međunarodnih odnosa, a ne samo objekt trpne radnje, ne samo objekt koji zavisi od političkih odluka i kretanja drugih, već koji sledi sopstvene interese i sopstveni kurs.
"Zbog toga, mogu da kažem sa zadovoljstvom da Srbija na ovoj Generalnoj skupštini zadobija dodatno poštovanje", istakao je Đurić.

Dačić: Vučićev govor pogodio suštinu kolapsa međunarodnog pravnog sistema

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je govor predsednika Vučića u GS UN pogodio suštinu kolapsa međunarodnog pravnog sistema, koji je započeo nelegalnom agresijom na tadašnju SR Jugoslaviju, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN-a.
"Govor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pogodio je suštinu kolapsa međunarodnog pravnog sistema, koji je započeo nelegalnom agresijom na tadašnju SR Jugoslaviju, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN-a", poručio je Dačić, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.
On je istakao da je ta agresija stvorila presedane, što je na kraju dovelo do "jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, i njegovog priznanja od strane zemalja agresora, kao i do izbijanja ratnih sukoba u mnogim krajevima sveta".
Prema Dačićevim rečima, Vučićev govor u UN je najbolja dijagnoza stanja u međunarodnoj zajednici koja se čula u UN u novije doba.

Vulin: Vučić pokazao da slobodnu Srbiju može voditi samo lider koga veliki ne plaše

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorom na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pokazao da slobodnu Srbiju i slobodan narod i može da vodi samo slobodan lider koga veliki ne mogu ni uplašiti ni uceniti.
Vulin je to rekao povodom, kako je naglasio, briljantnog govora predsednika Vučića u Ujedinjenim nacijama i dodao da Srbi svom predsedniku neće zaboraviti kako se borio za istinu o nama, dok mu velike sile, koje su nas bombardovale, to neće oprostiti.
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u ime Srba svih vera, kao predsednik svih Srba, i govorio je u ime svih slobodbih ljudi. Slobodnu Srbiju i slobodan narod i može da vodi samo slobodan lider koga veliki ne mogu ni uplašiti ni uceniti", rekao je Vulin.
Aleksandar Vučić je, kako je naglasio, za govornicom Ujedinjenih nacija podsetio zašto su UN osnovane i šta im je sada već zaboravljena svrha.
"Aleksandar Vučić je govorio o pravdi i miru, ali i Srbima koji se ne boje da se bore za svoju slobodu uprkos svemu. Srbi svom predsedniku neće zaboraviti kako se borio za istinu o nama i svetu u kome živimo, a velike sile koje su nas bombardovale mu to neće oprostiti", poručio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin komentarišući izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na zasedanju Generalne skupštine UN", naveo je Vulin.

Petković: Vučić govorom pred GS UN ostavio lekciju pokoljenjima kako se voli otadžbina

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je predsednik Vučić govorom pred GS UN pokoljenjima koja dolaze ostavio dragocenu lekciju o tome kako se voli otadžbina i brane srpski državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji, ali i kako se jedan mali i slobodoljubiv narod bori za mir u svetu.
"Srbija ne spada u red najvećih država na svetu, niti je srpski narod među najbrojnijim narodima, ali, zahvaljujući porukama predsednika Vučića, svrstali smo se u red najodgovornijih nacija koje ne zatvaraju oči ni pred izazovima današnjice ni pred prošlošću", istakao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Petković je naveo da je važno da ostane zabeleženo da je Vučić u UN jasno i otvoreno govorio o politici dvostrukih aršina, kao i o bahatosti i licemerju dela međunarodne zajednice.
"Danas se isti oni koji su protivpravno pre dve i po decenije napali Srbiju i od tada sponzorisali separatiste na Kosovu i Metohiji pozivaju na međunarodno pravo, Povelju UN i princip nepovredivosti granica suverenih država", istakao je Petković.

Srpska lista: Vučić čitavom svetu ukazao na značaj međunarodnog prava

Predsednik Srbije je tokom govora u GS UN jasno i bez okolišanja čitavom svetu ukazao na značaj međunarodnog javnog prava i kako je ono brutalno prekršeno nad Srbijom i srpskim narodom, na primeru AP Kosovo i Metohija, saopšteno je iz Srpske liste.
"Srpski narod na Kosovu i Metohiji koji trpi brutalnu represiju režima Aljbina Kurtija sa ponosom je slušao predsednika Vučića, koji se nije povukao pred silnima ni pred licemerima koji se služe dvostrukim aršinima i koji bi najradije da skrenu pogled od stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali im predsednik Srbije to nije dozvolio, već ih je suočio sa stradanjem kojem je naš narod svakodnevno izložen", navodi se u saopštenju.
SRBIJA
Vučić u GS UN: Snaga nas koji smo podigli glavu biće temelj novog i boljeg sveta /video/
Pogledajte i:
Komentar