SRBIJA

Hovenijer i Rode uglas: Za Beograd i Prištinu ne postoji drugi put osim dijaloga

Ambasadori Nemačke i SAD u Prištini, Jorn Rode i Džefri Hovenijer, poručili su da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i da su u tom procesu potrebne "dinamične promene" koje će podrazumevati integracije, pomirenje i kompromis.
Sputnik
Ambasador SAD Džefri Hovenijer izjavio je da od Beograda i Prištine očekuje da deluju u potpunoj usklađenosti sa svim obavezama koje su preuzeli u dijalogu i dodao ”da ne postoji drugi put”.
“Za one koji su već neko vreme na Kosovu, verovatno ste upoznati sa porukama iz SAD o tome kako vidimo okolnosti u naporima da se unapredi normalizocija odnosa između Kosova i Srbije, s krajnjim ciljem uzajamnog priznanja. To ostaje cilj SAD, jednostavno i jasno. Ne mislim da treba da trošim vreme izlažući zabrinutosti koje imamo u vezi sa politikama koje su donesene u Beogradu i Prištini. Te zabrinutosti su realne i zabeležene su. Očekujemo da obe vlade deluju u potpunoj usklađenosti sa svim obavezama koje su preuzele u dijalogu. Očekujemo da dijalog shvate ozbiljno”, kazao je Hovenijer na konferenciji u Prištini, prenosi Kosovo onlajn.
Istakao je da ga "iznenađuju priče na Kosovu da postoji još neki put osim dijaloga".
“Postoji sugestija da bi, ako bi Amerikanci ili Nemci, ili ko god vam se dopada, jednostavno mahali čarobnim štapićem ili imali pravi razgovor, ti problemi nestali i Kosovo bi odmah postalo punopravni član NATO-a i EU, i svega ostalog. Svet ne funkcioniše na taj način i moram biti jasan u vezi s tim. Dakle, ako bi zavisilo samo od SAD, ako bismo bili imperija, rimska u svom vrhuncu, i sve zemlje bi se pokoravale i radile tačno ono što im naređujemo, što danas nije slučaj u svetu, iako verujemo da imamo značajan uticaj širom planete, videli bismo Kosovo mnogo bolje integrisano u evropske i evroatlantske institucije. Srbija bi bolje prihvatila stvarnost suverenog, nezavisnog, multi-etničkog, demokratskog i mirnog komšije”, kazao je američki ambasador.
Podvukao je da "ne vidi kako Kosovo može postati član EU bez saglasnosti EU", a to znači saglasnost država članica EU.

Rode: Hitno angažovanje na Briselskom i Ohridskom sporazumu

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode rekao je da su potrebne integracije, pomirenje i kompromis.
"Put da se to postigne je na stolu. Kao što je Džef (Hovenijer, ambasador SAD) rekao, ne postoji alternativa dijalogu", ocenio je Rode.
On je podsetio na Briselski i Ohridski sporazum i poručio da je potrebno ponovno i hitno angažovanje oko toga.
"Postoji novi tim u Briselu koji će preuzeti poglavlje o proširenju. I ponavljam to iznova i iznova, Kosovo treba da bude aktivno po pitanju ZSO jer to je jasan put da se integriše srpska manjina na Kosovu i da se na taj način pokaže da je ovaj sporazum za njih 'živ'", istakao je Rode.
On je ocenio da posle četiri godine službovanja u Prištini na prostoru Zapadnog Balkana vidi "identične politike izraženog nacionalnog narativa i da pojačana napetost nije karakteristična samo za Kosovo".
Naglasio je da su takve tenzije primetne i u odnosima Severne Makedonije i Bugarske, ali i u Republici Srpskoj.
On je u tom kontekstu prokomentarisao i jučerašnju godišnjicu događaja u Banjskoj kada je postavljen znak kojim je ta ulica nazvana po nastradalom policajcu.
„Vidim politiku identiteta. Da li ulice u Banjskoj na dan godišnjice morate da imenujete po ubijenom policajcu? Nisam tako siguran“, kazao je Rode.
Rode je ocenio da je najveća prepreka normalizaciji odnosa potpuno odsustvo političke volje za normalizaciju odnosa.
„Srbija u suštini brani status kvo i Kosovo želi da ga promeni. I rekao bih s pravom. Takođe, hoćemo suvereno Kosovo i želimo da postignemo da Kosovo bude član u svim organizacijama, NATO, EU, Savet Evrope...“, rekao je Rode, prenosi Kosovo onlajn.
Pogledajte i:
Komentar