SVET

Ulaskom u BRIKS Turska će „pokidati lance“ NATO-a

Prijem Turske u BRIKS biće revolucionaran događaj, to će značiti da će Ankara „pokidati lance“ NATO-a, izjavio je za Sputnjik zamenik predsednika turske partije Vatan (Domovina) Hakan Topkurulu.
Sputnik
„Trideset četiri zemlje, uključujući Tursku, prijavile su se za pridruživanje, što je neverovatno. Posebno je zahtev Turske za članstvo i njeno prihvatanje revolucionaran događaj sa stanovišta da će država-članica NATO-a pokidati lance NATO-a i postati članica BRIKS-a“, istakao je političar.
Prema njegovimr rečima, BRIKS, koji je postao novi pol, počeo je da povećava svoju silu teže u početku polako, „ali od prošle godine ubrzano“.
Ranije je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov saopštio da je Turska podnela zahtev za punopravno članstvo u BRIKS-u i da će on biti razmatran. Prema njegovim rečima, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prihvatio je poziv na samit BRIKS-a, koji će biti održan 22-24. oktobra u Kazanju.
Vatan je levičarska partija, koja zastupa stavove prvog predsednika Turske Mustafe Kemala Ataturka i ima antizapadnu i antiameričku orijentaciju.
BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Osim Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.
RUSIJA
Raste broj stranih lidera koji dolaze na samit BRIKS u Kazanju
Pogledajte i:
Komentar