RUSIJA

Ruska ambasada o sukobu Izraela i Hezbolaha: Velika verovatnoća izbijanja rata u punom obimu

Situacija u vezi sa sukobom Izraela i libanskog pokreta Hezbolah je toliko napeta da postoji velika verovatnoća izbijanja rata u punom obimu, izjavio je ruski ambasador u Tel Avivu Anatolij Viktorov.
Sputnik
„Situacija je toliko napeta da se može govoriti o velikoj verovatnoći izbijanja ratnih dejstava u punom obimu između dve zemlje, što će imati krajnje negativne posledice“, rekao je diplomata za televiziju „Rusija 24“.
On je dodao da ambasada Rusije u Tel Avivu ne raspolaže podacima o ranjenim Rusima u Izraelu.
Ambasador je podsetio na preporuku ruskog Ministarstva spoljnih poslova koja je objavljena u oktobru prošle godine.
„Ne zabranjujemo posete naših građana Izraelu, ali pozivamo na uravnotežen pristup potrebi za takvim posetama i sprovodimo ih samo u slučajevima krajnje nužde. Situacija sada nije pogodna za masovne posete Izraelu i okolnim zemljama“, objasnio je on.
U Libanu je 17. i 18. septembra došlo do serije eksplozija komunikacionih uređaja. Prvog dana veliki broj pejdžera je detonirao gotovo istovremeno u različitim delovima zemlje. Kako je saopštilo libansko Ministarstvo zdravlja, u posledicama ovih eksplozija poginulo je desetine ljudi, a povređeno je oko tri hiljade. Sledećeg dana, u raznim delovima Libana eksplodirali su voki-tokiji, telefoni i uređaji koji se napajaju preko solarnih panela i litijum-jonskih baterija. U ponovljenom napadu poginulo je 25 ljudi, a 608 je povređeno.
Od ponedeljka ujutru, izraelska avijacija počela je da izvodi masovne udare na naselja na jugu i istoku Libana. Na udaru se našlo desetine sela i niz regionalnih naselja. Borci libanskog šiitskog pokreta Hezbolah su, zauzvrat, ispalili desetine raketa ka severu Izraela. Libanska vlada pozvala je UN da intervenišu i zaustave izraelsku agresiju.
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je okarakterisala ono što se desilo kao teroristički akt i pokušaj da se rasplamsa veliki sukob.
SVET
U napadu Izraela na Liban poginulo 356 ljudi, ranjeno 1.246; SAD šalju dodatne trupe /video/
Pogledajte i:
Komentar