SRBIJA

Prijatelji i oni drugi: Srbija ukazala veliku čast Rusiji usred Njujorka i zapadnog ludila

Orden Srpske zastave prvog reda ambasadoru Rusije u UN Vasiliju Nebenzji simboliše kontinuitet podrške koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U uslovima kada je većina u Savetu bezbednosti UN na suprotnoj strani, zalagati se za interese Srbije nije jednostavno.
Sputnik
Ovako dodelu ordena Srpske zastave Vasiliju Nebenzji komentariše nekadašnji premijer Srbije, Nikola Šainović i dodaje da Srbija ceni ruske napore, što pokazuje i odlikovanje prvom čoveku ruske misije pri Svetskoj organizaciji na Ist riveru.
Šef ruske misije pri Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja, odlikovan je ordenom Srpske zastave prvog stepena. Odlikovanje mu je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Njujorku prisustvuje 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Odavanje počasti kontinuitetu podrške

Šainović podseća da je istim ordenom odlikovan i Nebenzjin prethodnik, Vitalij Čurkin, koji je iznenada preminuo 2017.
„U današnjim međunarodnim uslovima izuzetno je teško imati poverenja da će vas neko podržati uvek i u svakoj situaciji zato što se sve zemlje nalaze u nekim svojim problemima. Ali, to što imamo kontinuitet podrške Ruske federacije i što se predstavnici Ruske federacije u Ujedinjenim nacijama, kao što je bio Čurkin i kao što je Nebenzja tako iskreno zalažu za to“, ocenjuje on.
Dodeljivanjem ordena Vasiliju Nebenzji Srbija šalje poruku svim svojim prijateljima, kaže pukovnik u penziji Ilija Kajtez. On podseća da je, nakon glasanja o rezoluciji o Srebrenici, predsednik Vučić podelio zemlje na prijateljske i partnerske i one druge. Srbija odlikovanjem istaknutih pojedinaca iz prijateljskih zemalja odaje počast, kaže Kajtez.
„Pokazuje se koliko mi cenimo njihovu istinoljubivost, odnosno slobodoljubivost i koliko nam ta njihova podrška u dramatičnim i kritičnim trenucima znači. Ovde se radi o državničkom aktu, s tim što nama, kao državi koja je suverena, slobodarska i vojno neutralna nije previše lako u ovom svetu koji sav u zlu leži. I onda se mora vrlo odmereno, vrlo pažljivo, sa merom, ti naši odnosi koji su uvek bili prijateljski i bratski sa Rusijom, da se mere. Ovo je jedan fini način, sa puno razloga, da se pokaže naš odnos prema Ruskoj federaciji, narodu i vlasti“, kaže Kajtez.

Odmereni državnički potez

Odlikovanje je dodeljeno u senci sukoba u Ukrajini i, prema Kajtezovom mišljenju, u tom svetlu odlikovanje Nebenzji ima poseban značaj jer, kako kaže, u Ujedinjenim nacijama značajnu ulogu igraju zapadne sile.
„Dakle, radi se o državničkom, odmerenom potezu, povučenom u pravo vreme, na pravom mestu za ono što je Rusija uradila uprkos želji Zapada da proglase srpski narod za genocidan“, zaključuje Kajtez.
Vučić je, predajući Nebenzji odlikovanje, rekao da se zahvaljuje ruskom predstavniku za prijateljstvo i pomoć koju je Rusija pružila Srbiji u Njujorku.
„Još jednom želim da vam zahvalim na prijateljskim odnosima koje razvijamo, za vašu pomoć koju ste nam pružili ovde u Njujorku, prilikom rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Nadam se da možemo dodatno da ojačamo saradnju između naših naroda i naših zemalja do nivoa kojim ćemo svi biti zadovoljni. Hvala vam još jednom, to je bio jako težak posao, ja to mnogo cenim i od nas uvek možete da očekujete isto. Želim vam svaki uspeh i svako dobro, ovo je za mene bila velika čast”, istakao je Vučić.
Nebenzja je odgovorio srpskom predsedniku da mu je velika čast što je odlikovan.
„Veoma mi je drago i poštujem što smo dobili ovo odlikovanje, posebno od vas lično. Rusija i Srbija uživaju u bezgraničnim odnosima, ne samo u odnosima, već i u prijateljstvu i bratstvu. Gledamo na svet istim očima, štitimo iste vrednosti i principe, i to se odnosi na Kosovo i Metohiju, koje je srce Srbije. Srpski narod pokazuje svoje bratstvo kada su primili hiljade Rusa koji su izbegli užase revolucije, a Rusi koji su ostali u vašoj zemlji su obezbeđivali i potpuno podržavali razvoj Srbije”, rekao je Nebenzja novinarima.
RUSIJA
Nebenzja: Veoma sam ponosan i počastvovan što smo dobili srpska odlikovanja
Pogledajte i:
Komentar