VOJSKA I NAORUŽANJE

Fadi-1 i Fadi-2: Šta se zna o raketama koje je Hezbolah nedavno koristio za granatiranje Izraela?

Libanski pokret Hezbolah izveo je seriju raketnih napada na mete u Izraelu tokom nedelje u znak odmazde za nedavni talas eksplozija pejdžera i voki-tokija iza kojih, kako smatraju, stoje izraelske obaveštajne službe.
Sputnik
Hezbolah je izveo ove udare koristeći rakete Fadi-1 i Fadi-2, čije je karakteristike pokret otkrio lokalnim medijima nakon napada.

Fadi-1

Fadi-1 je nenavođena raketa od 220 mm koja se može lansirati sa stacionarne i mobilne platforme. Dugačka oko šest metara, raketa nosi visokoeksplozivnu bojevu glavu od 83 kilograma i ima domet od 70 kilometara.
Takve rakete se mogu koristiti za ometanje neprijateljske logistike i napade na ciljeve duboko iza neprijateljskih linija, kao i za savladavanje neprijateljske vazdušne odbrane putem masovnog lansiranja.

Fadi-2

Fadi-2 je nenavođena raketa od 302 mm koja ima domet od 100 kilometara i opremljena je visokoeksplozivnom bojevom glavom od 170 kilograma.
Raketa je dizajnirana da uništi neprijateljska utvrđenja, infrastrukturu i formacije trupa.
Obe rakete Hezbolah je počeo da koristi tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine, izveštava Al-Majadin, pozivajući se na medijske izvore Hezbolaha.

Zašto Fadi?

Rakete su navodno dobile ime po Fadiju Hasanu Tavilu, vođi Hezbolaha koji je rođen u Bejrutu 1969. godine, a poginuo 1987. godine u borbi protiv izraelskih okupacionih snaga u južnom Libanu.

Koje su mete pogođene?

Raketni napadi su očigledno bili usmereni na izraelske vojne objekte, pre svega na vazdušnu bazu i aerodrom Ramat David, i na ono što Al-Majadin opisuje kao „vojno-industrijski kompleks“ koji pripada najvećem izraelskom proizvođaču odbrambenih artikala Rafaelu, koji se nalazi u blizini Haife.
Pogledajte i:
Komentar