SVET

Američki nosač aviona „Hari Truman“ uputio se na Bliski istok

Američki nosač aviona „Hari Truman“ uputio se na Bliski istok predvodeći udarnu grupu, saopštila je komanda američke mornarice
Sputnik
„Nosač tipa ‘nimic’ napustio je bazu u Norfolku 23. septembra“, navodi se u saopštenju.
Brod je upućen u Crveno more pošto se iz regiona vraća nosač „Dvajt Ajzenhauer“ koji je na Bliskom istoku od 2023. godine.
Podsetimo, u Libanu je 17. i 18. septembra došlo do serije eksplozija komunikacionih uređaja. Prvog dana veliki broj pejdžera je detonirao gotovo istovremeno u različitim delovima zemlje. Kako je saopštilo libansko Ministarstvo zdravlja, u posledicama ovih eksplozija poginulo je desetine ljudi, a povređeno je oko tri hiljade. Sledećeg dana, u raznim delovima Libana eksplodirali su voki-tokiji, telefoni i uređaji koji se napajaju preko solarnih panela i litijum-jonskih baterija. U ponovljenom napadu poginulo je 25 ljudi, a 608 je povređeno.
Od ponedeljka ujutru, izraelska avijacija počela je da izvodi masovne udare na naselja na jugu i istoku Libana. Na udaru se našlo desetine sela i niz regionalnih naselja. Borci libanskog šiitskog pokreta Hezbolah su, zauzvrat, ispalili desetine raketa ka severu Izraela. Libanska vlada pozvala je UN da intervenišu i zaustave izraelsku agresiju.
Rusija je osudila napade izraelske vojske na Liban.
SVET
Izraelska vojska izvodi novu seriju udara iz vazduha na Liban /video/
Pogledajte i:
Komentar