RUSIJA

Ruski diplomata: Moskva će preduzeti mere ako američke rakete ostanu na Filipinima

Rusija će preduzeti sve neophodne materijalne mere u vojnoj oblasti kako bi stvorila protivtežu ako američke rakete srednjeg i kratkog dometa ne budu prebačene sa Filipina nazad u Sjedinjene Američke Države, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Sputnik
„U zavisnosti od procene situacije i potreba koje analiziraju specijalisti, doneće se sve neophodne odluke. Mi smo, naravno, obratili pažnju na ove alarmantne poruke u informacionom prostoru“, rekao je Rjabkov novinarima, odgovarajući na zahtev da prokomentariše izveštaje da su se SAD predomislile da vrate sa Filipina raketne sisteme koji su tamo bili privremeno raspoređeni za vreme vojnih vežbi.
On je dodao da u Moskvi veruju da se u informacije javnom prostoru o tome šta se gde postavlja, na osnovu čega, šta će se nešto negde nalaziti stalno, šta se uvozi u neku svrhu – vežbe, trening, koordinacija, šta se rotira, šta se primećuje na stalnoj osnovi u određenim pravcima, ili u određenim lokacijama – sve je to dobro poznata i proverena tehnika Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, ne samo u Evropi, već i u Aziji.
„Stoga nema ničeg novog u ovome što se sada preuveličava u javnom prostoru. U našim procenama i planiranju uvek polazimo od najgorih scenarija, jer ne možemo očekivati ništa dobro i pozitivno od Sjedinjenih Američkih Država. Političari i rukovodstvo ove zemlje imaju za cilj nastavak nepromišljenog kursa eskalacije. Pri tome se to ne odnosi samo na odnose sa Rusijom, već i na njihovo ponašanje prema Kini“, rekao je Rjabkov, komentarišući medijske izveštaje o mogućnosti stalnog stacioniranja američkih sistema naoružanja u Azijsko-pacifičkom regionu.
On je naglasio da za rusku stranu „nije svejedno šta se nalazi u tom regionu“.
„I naravno, kao što smo više puta rekli, biće preduzete sve neophodne materijalne i praktične mere, uključujući i direktno u vojnoj oblasti u smislu stvaranja protivteže“, naglasio je zamenik ministra.
On je dodao da se stav Rusije po pitanju nuklearnih proba nije promenio: Moskva ih neće sprovoditi ako se i SAD uzdrže od takvih koraka.
„Ništa se nije promenilo. Kao što je odredio i formulisao predsednik Ruske Federacije, mi možemo da sprovodimo takve probe, ali ih nećemo sprovoditi ako se od takvih koraka, u pogledu sprovođenja probi, uzdrže SAD“, rekao je Rjabkov.
„Skrećem vam pažnju na nedavne objave u medijima da je infrastruktura poligona Nova zemlja u punoj pripravnosti. I to je takođe urađeno kao odgovor na korake Vašingtona, koji je poslednjih nekoliko godina bio fokusiran na poboljšanje, da tako kažemo, infrastrukture koju imaju u ovoj oblasti“, dodao je Rjabkov.
Američka vojska je u aprilu rasporedila raketni sistem srednjeg dometa „tajfun“ na Filipinima kao deo zajedničkih vežbi dve zemlje. Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan rekao je u julu da su Azijsko-pacifičkom regionu potrebni mir i prosperitet, a ne rakete srednjeg dometa i konfrontacija.
RUSIJA
Ruski diplomata: Nema napretka u dijalogu Vašingtona i Moskve o kontroli naoružanja
Pogledajte i:
Komentar