SRBIJA

Vučić: Glavni deo mog govora u UN biće o Kosovu i Metohiji i narušavanju međunarodnog prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će tokom boravka u Njujorku imati puno važnih sastanaka sa svetskim liderima, kao i da će u okviru Generalne skupštine UN održati govor u utorak između 19.30 i 20 sati po srpskom vremenu i da će govoriti pre svega o narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava, kao i o Kosovu i Metohiji.
Sputnik
"Glavni deo za nas je 24. septembar, utorak, negde oko 19:30 ili 20 sati po srpskom vremenu. Tako da sad ne mogu baš tačno da kažem jer to nikad ne znate da li će neko da govori 10, 15 ili 20 minuta, da li će neko da se ne pojavi i tako dalje, ali to je to. Tako da mislim i verujem da ćemo imati mnogo, mnogo susreta", rekao je Vučić novinarima u Njujorku i napomenuo da će najvažniji deo njegovog govora biti u vezi sa Kosovom i Metohijom.
„Kosovo i Metohija će biti najvažniji deo mog govora u UN. Po rezoluciji 1244 Priština nema pravo na postojanje oružanih snaga, a oni su napravili svoju vojsku. Nije to nešto što može da ugrozi našu vojsku, ali može opstanak Srba na KiM“, naglasio je Vučić.
On je podsetio da je po Rezoluciji 1244 tzv. OVK morala da bude rasformirana, a umesto toga je, kako kaže, Priština napravila svoju vojsku.
Najavio je da će u ponedeljak krenuti i sa odlikovanjima onima koji su nam pomogli po pitanju rezolucije u Srebrenici, kada smo uspeli da većinu sveta imamo na strani koja ne želi osudu Srbije.
"I to je veliki uspeh i mi ćemo se susresti sa Vang Jiem i sa Micotakisom i drugima", rekao je Vučić.

Govoriću o poziciji Srbije

On je istakao da će dosta opširno, temeljno i ozbiljno govoriti pred UN.
"Svakako ću govoriti o poziciji Srbije, o njenom pogledu u budućnost, o onome što je važno za našu zemlju, a to je ekonomija, ali i o urušavanju i narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava i danas ću o tome da govorim.
Koliko je to ponekad tragikomično, kada jedni drugima ti veliki počinju prebacivati koliko puta su pogazili norme međunarodnog javnog prava. I njima to ne služi ničemu, osim da bi mogli da gaze kada gaze prava manjih zemalja i za međusobne prepirke kada ih gaze i jedni i drugi. A mi mali moramo da se vezujemo za to i da gledamo kako i na koji način da preživimo i kako da guramo napred", rekao je Vučić.
Kazao je da će danas imati bilateralu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom posle dugo vremena.
"Imamo mnogo toga što bismo morali da prođemo zajedno. Postoje stvari zbog kojih nismo srećni, siguran sam da postoje i kod njih stvari zbog kojih oni nisu srećni u našem odnosu, ali postoji mnogo dobrih stvari koje razvijamo zajedno, od ekonomskih odnosa do svih drugih.
Naša bilateralna razmena je do 2023. došla do 2,3 milijarde. Ove godine je već u prvih sedam meseci prešla 1,6 milijardi, tako da verujem da će rasti srpski izvoz rafinisanog bakra. Ono što uvozimo je nerafinisani bakar, a izvozimo rafinisani bakar i tu nam Ziđin strahovito mnogo pomaže. I verujem da na tome treba da radimo. Itovremeno smo predsednik Erdogan i ja postavili ciljeve da bi trebalo da se dođe do tri, pa zatim i do pet milijardi evra ukupne trgovinske razmene", rekao je Vučić.
Naveo je da će srpska delegacija večeras imati prvi od sastanaka i večeru u Atlantskom savetu, gde će biti mnogi gosti.
"Mi imamo i druge neke sastanke i organizaciju velikog prijema Gzavijea Betela, gde će biti ogroman broj svetskih državnika sa kojima treba da razgovaramo. Sad ne znam da li ćemo stići da imamo sastanak sa Netanjahuom jer vidim da je pomerio svoj dolazak u UN, ali po svemu sudeći će doći na svoj 'slot' ukoliko se ne bude pogoršavala situacija na Bliskom istoku i verujem da ćemo obaviti i tu vrstu razgovora", rekao je Vučić.

Poslovni razgovori, Samit o budućnosti

Naveo je da će srpska delegacija imati i poslovne razgovore s „Filipom Morisom“ i sa nekim drugim kompanijama koje posluju u Srbiji, a koje su pre svega locirane i čije je sedište u Sjedinjenim Američkim Državama,i pokušati da privuče i neke nove investitore.
Vučić je govoreći o današnjem učešću na Samitu o budućnosti u UN reka da je na inicijativu Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša postavljeno pet velikih akcija koje se tiču održivog razvoja i finansiranja razvoja, što je tačka jedan.
"Tačka dva su mir i bezbednost u svetu, zatim energetika i klimatske promene, mladi i njihova budućnost, tačka četiri i tačka pet transformisanje upravljanja u različitim zemljama. A sada, kroz rezolucije koje su donosile Ujedinjene nacije, došlo se do toga da su svi ponovo počeli da traže rešenja o multilateralizmu i o dogovorima unutar Ujedinjenih nacija", rekao je on.
Istakao je da postoji tzv. globalni jug, zemlje u razvoju i postoje velike sile, posebno zapadne sile i da su velike razlike između njih.
"I oko načina finansiranja razvoja ili ubrzanog razvoja zemalja u razvoju, velike su razlike, zapad ne bi narušio svoju već postojeću političku arhitekturu. Ove zemlje traže da se odvoje pitanje klimatskih promena od finansiranja razvoja, jer u protivnom neće imati dovoljno novca da obezbede i učine sve što je potrebno da bi se izašlo u susret ogromnim zahtevima da se zaustave klimatske promene, odnosno posledice koje one donose, a obično su te zemlje najugroženije. Dakle, od karipskih zemalja do Vijetnama, do mnogih afričkih zemalja", rekao je Vučić.
Naveo je da su za nas posebno značajne stvari koje se tiču finansiranja razvoja.
"Tu sad imate tzv. Grupu 77 zemalja koje imaju svoje zahteve, a njih podržava i Narodna Republika Kina i naravno zapadnu političku arhitekturu koja bi da sačuva i finansijsku arhitekturu. O miru i bezbednosti u svetu da i ne govorimo o svim razlikama koje tu postoje. I postoje naravno oko vladavine prava i kako to ide upravljanje državama, gde zapadne zemlje insistiraju na vrednostima koje su prihvatljive i koje su dobre, ali naravno tu ima preterivanja koje vuku ka pokretu, gde se negiraju porodične vrednosti. I opet imate koaliciju Kineza, Rusa i zemalja u razvoju koje bi želele po svaku cenu da se istaknu porodičnu vrednost", naveo je Vučić.
Kaže da će biti na samitu i nemački kancelar Šolc i Antonio Gutereš.
"Govoriću i ja, imamo do pet minuta, tri ili pet minuta, ali verujem da će biti dovoljno da iskažemo sve što nam je potrebno", dodao je Vučić.
SRBIJA
Vučić danas na Samitu o budućnosti u sedištu Ujedinjenih nacija
Pogeldajte i:
Komentar