DRUŠTVO

Počela akcija dobrovoljnog davanja krvi u beogradskim hramovima

Srpska pravoslavna crkva i Institut za transfuziju krvi Srbije danas su organizovali dobrovoljno davanje krvi u hramovima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a načelnica odeljenja za motivaciju i organizaciju davanja krvi iz Instituta za transfuziju krvi Srbije Ivana Rodić očekuje da će odziv biti kao i u prethodnim akcijama.
Sputnik
Akcija će biti realizovana do 14 časova na više lokacija - Hramu Svetog Jovana Vladimira na Voždovcu, Hramu Pokrova Presvete Bogorodice (Kajmakčalanska 55), Hramu Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, Crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu, Hramu Svetog Aleksandra Nevskog (Cara Dušana 63) i Crkvi Svete Petke na Čukaričkoj padini.
Akcija se organizuje po blagoslovu patrijarha Porfirija.
Rodićeva je rekla za Tanjug da smo još uvek u periodu kada rezerve krvi nisu dovoljne.
„Smanjene su rezerve najčešćih krvnih grupa A pozitivne i 0 pozitivne, ali isto tako su smanjene rezerve negativnih krvnih grupa“, izjavila je ona.
Prema njenim rečima, otprilike potrebe na nedeljnom nivou Instituta iznose minimalno 1.500 jedinica krvi, a optimalno bi trebalo da bude 2.000 jedinica krvi.
„Tokom leta i od početka septembra, te rezerve na nedeljnom nivou ne prelaze 1.500 jedinica i kreću se negde između 1.200 i 1.400 jedinica krvi“, navela je ona.
Rodićeva je istakla da je u petak, 20. septembra 78 građana dobrovoljno dalo krv, a da je preko 200 jedinica krvi izdato za potrebe bolnica.
Objašnjavajući zbog čega je u Beogradu najveći problem što se tiče rezervi krvi, ona je istakla da u beogradskim bolnicama leče najteži pacijenti iz čitave zemlje, kao i iz regiona.
„Zato su u Beogradu toliko velike potrebe, a pored svih bolnica u glavnom gradu Srbije, mi snabdevamo i osam opštih bolnica na teritoriji zemlje gde takođe prikupljamo krv“, kazala je ona.
Najavila je da će od oktobra početi sa organizovanjem akcija u srednjim školama s ciljem da maturante motivišu da postanu dobrovoljni davaoci krvi i dodala da u novembru kreću i organizovane akcije na fakultetima.
„Ono što je značajno za sve naše građane jeste da znaju da rezerve krvi zavise isključivo od nas kao pojedinaca. Koliko se humanih ljudi odazove ovoj akciji, toliko ćemo biti u mogućnosti jedinice krvi da isporučimo bolnicama“, rekla je ona.
Dodala je da svaka hiruška intervencija, kao i mnoga lečenja pacijenata kao terapiju zahtevaju i primenu transfuzije, tako da savremena medicina bez transfuzije i dovoljnog broja jedinica krvi ne može da se realizuje.
„Ono što je aktuelno u ovom trenutku je i najava smanjenja listi čekanja, a to se pre svega odnosi na ortopedske operacije koje zahtevaju veće jedinice krvi, ali isto tako očekujemo da će u narednom periodu biti i sve veći broj transplantacija koje nisu moguće bez dovoljnih rezervi krvi“, ukazala je ona.
Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 07.00 do 19.00 časova i subotom od 08.00 do 15.00.
Svakog četvrtka do podneva na njihovom sajtu objavljivaće se plan mobilnih ekipa za narednu nedelju.
„Pozivam sve građane da budu dobrovoljni davaci krvi, starosne dobi od 18 do 65 godina i koji su zdravi“, rekla je Rodićeva.
Komentar