Specijalna operacija u Ukrajini

Kremlj: Za Rusiju ne postoji alternativa pobedi u specijalnoj vojnoj operaciji

Mišljenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ne treba plašiti izvođenja udara zapadnim oružjem duboko u teritoriju Rusije dele mnogi u Evropi i to je za žaljenje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.
Sputnik
On je dodao da će Stoltenberg uskoro napustiti svoju funkciju i zato sebi dozvoljava neodgovorne izjave.
„On je čovek koji odlazi, uskoro će prestati da radi tamo gde radi. Stoga, zapravo, i dozvoljava sebi takve neodgovorne izjave. Ali, nažalost, mislim da njegov stav dele mnogi u Evropi. Čuli smo mnogo neobuzdanih reči iz Evrope da, kako kažu, ne treba se plašiti ni Rusije ni Putina, nema potrebe shvatati ih ozbiljno“, rekao je Peskov.
Prema rečima portparola, Zapad je opsednut borbom protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“.
„Oni su opsednuti idejom da se bore sa nama do poslednjeg Ukrajinca. Ova opsesija se kod svakoga manifestuje drugačije, a kod Stoltenberga – na ovakav način“, ocenio je Peskov.
Zapadne zemlje kolektivno ratuju sa Rusijom i otvoreno govore da im je cilj strateški i taktički poraz Rusije, dodao je portparol.
„U toku je rat, oni sa nama ratuju. Oni kolektivno ratuju sa nama i pred nama je kolektivni neprijatelj. Oni otvoreno govore da im je cilj da strateški i taktički poraze Rusiju“, istakao je Peskov.
„To nas obavezuje da ovaj njihov stav shvatimo veoma ozbiljno, da svoja dejstva gradimo uzimajući u obzir ovu opasnost i nastavimo specijalnu vojnu operaciju kako bismo ostvarili sve svoje ciljeve, izvršili sve postavljene zadatke i pobedili“, naglasio je on i dodao da za Rusiju ne postoje alternative za pobedu.
Međutim, on je naveo da na Zapadu postoje i trezvene glave koje pažljivo analiziraju reči ruskog predsednika Vladimira Putina sa upozorenjima NATO-u u vezi sa njegovim učešćem u ukrajinskom sukobu.
„Na Zapadu još uvek postoje trezvene glave koji sa dužnom pažnjom analiziraju ove reči našeg predsednika i shvataju šta one zaista znače“, zaključio je Peskov.
Stoltenberg je ranije izjavio da Severnoatlantska alijansa neće postati deo sukoba u Ukrajini ako se Kijevu dozvoli da izvodi napade duboko u rusku teritoriju zapadnim oružjem. Posle toga, Putin je raspravu u NATO-u o tome da li Ukrajini treba dozvoliti da koristi zapadno oružje za udare na Rusiju nazvao zamenom pojmova. On je istakao da je, zapravo, to pitanje mnogo ozbiljnije: u suštini, države NATO-a odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob ili ne.
RUSIJA
Kremlj poručio NATO: Opasno je ignorisati Putinove reči
Pogledajte i:
Komentar