SPORT

Čuvena Amerikanka hoće da menja teniska pravila

Bili Džin King, proslavljena američka teniserka, snimila je video u kome je apelovala na promenu pravila u tenisu. Promene koje je navela su radikalne i pitanje je da li će ih neko uopšte i razmotriti.
Sputnik
U nekoliko navrata Novak Đoković govorio je o tome da tenis nije među popularnijim sportovima i da bi trebalo naći rešenje da to bude, a svoje predloge iznela je Bili Džin King.
Ljudi me stalno pitaju o budućnosti ove igre koju svi volimo i šta bih promenila u tenisu da se ja pitam. Zato sam rešila da snimim svoje predloge, ali želim da vam upozorim da bi neki mogli da vas iznenade“, počela je legendarna Amerikanka.
Prva promena ticala bi se brojanja u poenu. Prema mišljenju bivše teniserke trebalo bi izbaciti 15,30,40.
„Prvo, promenila bih način brojanja. Mislim da mnogi, naročito mladi ljudi, ne razumeju potpuno šta znači 15:40 ili 30:15. Zato predlažem da se to pojednostavi, 1, 2, 3 i 4. Ako su potrebna dva poena razlike, neka to bude na 3:3. Ali hajde da sklonimo to 15, 30, 40“, navela je Bili Džin King.
Potom je iznela predlog prema kom bi teniseri više ličili na fudbalere ili košarkaše.
„Drugo, svaki teniser treba da nosi majicu sa svojim imenom i brojem na njoj. Zašto? Zato što sada moramo da promovišemo igrače, kao što su promovisani u drugim sportovima. Pogledajte kako je u košarci, fudbalu ili bejzbolu. Tamo svi igrači imaju i ime i broj“, objasnila je 80-godišnja Amerikanka.
Poznato je da se Bili Džin King bori za ženska prava i prava žena u tenisu, pa se tako poslednje pravilo odnosi jednakost.
„Treće, svi treba da igraju na dva dobijena seta na gren slemovima. Ili da igramo isto. To bi dozvolilo muškarcima i ženama da imaju jednake uslove. Zbog ove razlike i činjenice da zarada dolazi od medijskog sadržaja, žene uvek ispadnu podređene“, rekla je Bili Džin King.
Ove promene napravile bi pravu tenisku revoluciju, ali veliko je pitanje koliko će ideje legendarne Amerikanke biti uzete u obzir.
SPORT
Draganovi Orlovi aterirali – pola decenije nije bilo goreg plasmana
Komentar