Podkast

Zavodljive igre velikana: Od Čehova do Ljose | Orbita kulture

Šta krije zavodljivi svet hispanoameričke novele i šta još novo možemo da saznamo o Antonu Čehovu? Koje svetske muzičke zvezde dolaze na predstojeći BEMUS, a kakva muzička iznenađenja može da nam priredi saksofon? Šta povezuje dve heroine iz Čačka – slikarku Nadeždu Petrović i glumicu Sonju Savić? Sve ovo otkrivamo u novom izdanju „Orbite kulture“.
Sputnik
Zašto je novela kao književna vrsta nepopularna među izdavačima? Zbog čega, istovremeno, gotovo da nema pisca, od klasika do uglednih savremenih autora, koji je odoleo iskušenju da napiše makar jednu novelu? O tome razgovaramo s Brankom Anđićem, urednikom nove edicije „Hispanoamerička novela“, koju je pokrenula izdavačka kuća „Geopoetika“.
U prvom kolu objavljene su novele peruanskog nobelovca Marija Vargasa Ljose i argentinskog pisca Osvalda Sorijana. Branko Anđić nam otkriva zbog čega ne treba propustiti ni ova, ni naredna dela koja će biti objavljena u ediciji.
Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ ovu jesen posvećuje 120. godišnjici rođenja ruskog književnog velikana Antona Čehova. O izložbi koja nam iznova otkriva književnu zaostavštinu, ali i buran život ruskog pisca razgovaramo s jednom od autorki Vukom Jeremić.
Beogradske muzičke svečanosti ove godine se održavaju od 1. do 26. oktobra, pod sloganom „Igre muzičkih velikana“. Šta povezuje Olimpijske igre i najstariju i najznačajniju muzičku manifestaciju u Srbiji otkriva nam umetnički direktor BEMUS-a, dirigent Bojan Suđić.
Jedanaesti međunarodni muzički festival „Sakspirijens“, na kojem će nastupiti eminentni domaći i evropski saksofonisti, održava se od 25. do 28. septembra na više lokacija u Beogradu. O programu, izvođačima, kao i o neuobičajenim muzičkim ulogama saksofona, razgovaramo s osnivačem festivala, saksofonistom Milanom Savićem.
Šta nam nudi ovogodišnji Memorijal Nadežde Petrović, koji se održava od 21. septembra do 5. novembra u Čačku, na koji način ova bijenalna manifestacija povezuje jugoslovenski kulturni prostor i kako inspiriše umetnike iz regiona, govori nam selektorka izložbe Zdenka Badovinac.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Komentar