RUSIJA

Zaharova: Rusija podržava incijativu Srbije za KiM

Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje situacije oko KiM jedini je mogući korak Beograda i Moskva ga podržava, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnik
„Inicijativa predsednika Vučića sugeriše da je to jedini mogući korak koji Beograd sada vidi. U potpunosti podržavamo postavljene zahteve, pozdravljamo nameru da se ponovo podnese zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo u punom skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.
Prema njenim rečima, Brisel i Vašington ne mogu da deluju kao „pošteni posrednici“ u kontekstu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.
„S obzirom da SAD nisu sposobne da igraju ulogu poštenog posrednika, osiguravaju ispunjavanje glavnih sporazuma iz Brisela, one, isto kao što su stvarale tu kvazizajednicu, tako joj i popuštaju, ne ostavljajući šanse za pravedan ishod situacije. Sve je to na štetu miru i stabilnosti“, istakla je diplomata.
„Takozvano Kosovo, ili kako ga već tamo zovu Republika Kosovo ili kako god i sva ta kvazi nezavisnost je zamisao Zapada i rezultat varvarskog cepanja Srbije nakon podjednako varvarske agresije NATO-a 1999. godine. Narednih 25 godina sponzori takozvanog kosovskog projekta radili su na legalizaciji otimanja te iskonsko srpske teritorije od države Srbije. Šta se sada dešava? U ovoj fazi, nakon dolaska na vlast Kurtija u Prištini, taj proces je kulminirao. Albanizacija je dobila preteće razmere. Srbe isteruju sa teritorije pokrajine, težeći da izbrišu tragove njihovog vekovnog istorijskog nasleđa. O korupciji i zločinima na teritoriji KiM neću ni da govorim, jer kako da ih ne bude?! Samo kada postoji država, institucije mogu njome da upravljaju, uspostavljaju red i zakon. Ali ovo je kvazidržava, na prevaru su je formirali, pa tako danas na prevaru i postoji“, objasnila je Zaharova.
Ona je podsetila da su svojevremeno nade polagane u Evropsku uniju.
„Koliko je svega toga obećala Srbima, ali pregovaračka platforma koju su formirali je potpuno diskreditovana i pretvorena u govornicu za drske ispade kosovskih Albanaca i beskonačno ponižavanje Srba od strane EU i zapadnjaka. Ono što je u početku predstavljano kao stvaranje uslova za konstruktivan dijalog, postalo je cinično iživljavanje nad Srbima. Briselski zvaničnici, iza kojih kao i uvek stoje Amerikanci, doveli su rešavanje kosovskog pitanja u ćorsokak. Godinama su štitili te svoje bandite u Prištini, izmišljali alternative međunarodnom pravu, smišljali kako da zaobiđu rezoluciju SB UN 1244, pokušavali da reše kosovski problem isključivo na račun Srba koji su toliko stradali zbog njih, zapadnjaka i situacije u celini. Prema tome, Kurtiju je dat potpuni kart blanš za čišćenje nealbanskog severnog dela pokrajine, zatvaranje administrativnih, komunalnih, komercijalnih struktura koje nisu pod njihovom kontrolom“, podsetila je diplomata.
Ona je zaključila da samo uspostavljanje statusa kvo, vraćanje suštini Briselskih sporazuma može dati osnova za dalji plodotvoran dijalog.
„Treba da budu ukinute nezakonite jednostrane odluke Kurtija, između ostalog i o zatvaranju srpskih administracija, banaka, poštanskih ekspozitura, zameni Srba Albancima u organima lokalne samouprave, zabrani korišćenja dinara i mnoge druge koje je spominjao predsednik Srbije. Ključni preduslov za normalizaciju je da kosovski Albanci ispune obaveze u skladu sa dokumentima koja su potpisali, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu“, poručila je Zaharova.
Vlada Srbije je ranije odobrila paket ekonomskih i pravnih mera za zaštitu srpskog stanovništva i njegovih prava na Kosovu i Metohiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uputiti pisma o teškoj situaciji na KiM liderima EU, kao i SAD, Kine, Rusije i drugih zemalja – stalnih članica Saveta bezbednosti UN i održaće sastanke sa 60 svetskih lidera o ovom pitanju.
SRBIJA
Vučić sa Varheljijem u Briselu: Informisao sam komesara o zabrinjavajućoj situaciji na KiM
Komentar