MULTIMEDIJA

„Leteći tenkovi“ i „vatrene kočije“: Spektakularni prikaz naoružanja Vojske Srbije

Vojska Srbije održava prikaz sposobnosti „Zastava 2024“ povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ prikazano je brojno savremeno naoružanje i vojna oprema.
Sputnik
1 / 13

Kapije aerodroma u Batajnici otvorene su za građane do 15 časova.

2 / 13

Više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova angažovano je na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024".

3 / 13

Posetioci koji su se okupili na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici mogu da pogledaju letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

4 / 13

Prikazan je defile jedinica Vojske Srbije, uključujući defile vazduhoplovnog šalona Vojske Srbije.

5 / 13

Građani mogu da vide protivvazduhoplovne raketne sisteme FK-3, HQ-17 i „pancir“, modernizovane avione MiG-29 SM i „orao“, helikoptere Mi-35, H-145M i Mi-17, besposadne vazduhoplove, protivoklopne raketne sisteme „kornet“, borbena oklopna vozila „miloš“, „lazar 3“, BOV OT i „hamvi“, samohodne top-haubice 155 milimetara „nora“, samohodne višecevne lansere raketa „oganj“, savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojnu opremu.

6 / 13

Kapetan prve klase počasnog stroja Garde Ilija Joksimović, posle intoniranja himne Bože pravde, predao je raport predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u prisustvu ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.

7 / 13

Prikaz sposobnosti počeo je demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji nose zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.

8 / 13

Parovi vojnih aviona „mig 29“, „orao“, „galeb“ nadletali su prostor na kojem se održava prikaz.

9 / 13

„Migovi“ su simulirali vazdušnu borbu dva aviona.

10 / 13

Borbeni helikopteri mi-35, poznati i kao „leteći tenkovi“ i „vatrene kočije“, dejstvovali su da bi pripremili uslove za helikopterski desant.

11 / 13

Usledio je desant grupe helikoptera mi-17 sa pripadnicima specijalnih snaga, koji se spuštaju konopcima.

12 / 13

U desantu su učestvovali i helikopteri „gama“, koji nose protivoklopne modernizovane rakete „maljutka“, čime je završen aktivan deo prikaza.

13 / 13

U defileu je učestvovao ešalon pešadijskih jedinica, među kojima su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.

Komentar