SRBIJA

Lajčak: U poslednje dve nedelje primarni fokus bio na dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su poslednje dve sedmice bile „vrtlog diplomatskih napora“ usmerenih na napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da je primarni fokus poslednjih 14 dana bio dijalog.
Sputnik
Lajčak je na društvenim mrežama, sumirajući poslednje dve sedmice, naveo da se, iako na poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u utorak u Briselu nije bilo dogovora o dnevnom redu trilateralnog sastanka, razgovaralo o političkim i tehničkim pitanjima i da su izneti „važni koraci“ koji će usmeravati „sledeću diskusiju“.
„U utorak sam sazvao i Kosovo i Srbiju u Brisel na odvojene sastanke. Iako nismo uspeli da se dogovorimo o dnevnom redu trilateralnog sastanka, razgovarali smo o političkim i tehničkim pitanjima i izneli važne korake koji će usmeravati našu sledeću diskusiju“, napisao je Lajčak.
On je podsetio da je, posle razgovora sa zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem u Prištini, boravio u Beogradu da se pripremi za sastanak glavnih pregovarača u Briselu, koji je održan u utorak.
Lajčak je naveo i da je iz Beograda otputovao u Pariz, gde se sastao sa kolegama iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova i Emanuelom Bonom, savetnikom predsednika Francuske.
„Fokusirali smo se na najnovija dešavanja u dijalogu o normalizaciji odnosa, uvereni da smo usklađeni na putu napred“, naveo je Lajčak.
Dodao je da je potom u Mađarskoj govorio o EU kao spoljnopolitičkom akteru, a onlajn je učestvovao i na panelu fokusiranom na Zapadni Balkan i njegovu evropsku perspektivu, kome su se pridružili i lideri regiona.
„Sada se spremam da se uputim u Njujork na sedmicu diplomatskih brzih sastanaka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“, napisao je Lajčak.
Pogledajte i:
Komentar