MOJA PRIČA

Srbija ima festival jedinstven na Balkanu — u Zaječaru

Festival hrišćanske kulture, deveti po redu, u toku je u Zaječaru. U okviru manifestacije koju organizuje eparhija timočka, uz podršku Grada Zaječara, Ministarstva kulture i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama održan je još jedan, do sada najposećeniji, Festival duhovno-dokumentarnog filma.
Sputnik
Na festivalskoj mapi Srbije Zaječar je ponovo potvrdio svoje mesto. Grad sa velikom festivalskom tradicijom, koji posebno neguje rokenrol i pozorišnu umetnost, ima još jedan veliki festival koji okuplja publiku svih generacija.
Pre devet godina na inicijativu episkopa Ilariona, tadašnjeg direktora Muzičke škole Stanoja Jovanovića i filmskog producenta Miljana Gogića osnovan je Festival hrišćanske kulture.
Danas su to faktički dva festivala u jednom, filmski i muzički. Bogat programa ove godine počeo je 12.septembra i traje sve do 21., simbolično se završava na dan slave grada, na Malu Gospojinu.
Miljan Gogić, direktor Festivala duhovno-dokumentarnog filma, za Sputnjik objašnjava da se u revijalnom delu manifestacije prikazuju igrani filmovi, ali takmičarski deo podrazumeva isključivo ostvarenja sa duhovnom tematikom.
„To ne podrazumeva samo takozvane crkvene filmove, iako ih na Festivalu ima dosta sa tematikom vezanom za Crkvu, pre svega reč je o delima koja poseduju duhovnost kao takvu. Tematika može biti i ratna, ali ako tu ima duhovnosti, film se prikazuje u toj kategoriji, dakle, ovo nije apriori festival crkvenog filma“.

Puna bioskopska sala

Gogić dodaje da su organizatori veoma zadovoljni, u svih devet godina od kako rade, nemaju podršku velikih medija, ipak Festival publika shvata veoma ozbiljno, očigledno postoji potreba za ovakvom tematikom.
„Nekako smo krenuli, što bi vladika rekao, sa misionarenjem. Dobro nam je išlo, s obzirom da sad, posle svog ovog vremena, imamo gledalište prepuno publike kada su filmovi u pitanju. To je pokazatelj uspešnosti. Bio sam na mnogim festivalima, učestvovao kao autor, bio u žiriju, bez da se hvalim, u svakom trenutku kada je projekcija, sala je puna. To oplemenjuje dušu i puni srce, to je pokazatelj da li nešto radite dobro“.
Festival hrišćanske kulture ne puni samo gledališta, zbog velikog interesovanja zatvara i ulicu ispred Sabornog hrama. Programi se odvijaju u Gostoprimnici, na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana i u Narodnom muzeju.
Nagrada za najbolji film pripala je ostvarenju "Enio" Đuzepea Tornatorea. Glavni junak filma je Enio Morikone, jedan od najvećih filmskih kompozitora svih vremena. Nagradu za duhovnost dobio je film "Oflag XIII-b" u režiji Đorđa Milosavljevića Gere , a nagrada za najbolju kameru otišla je u ruke Stefana Momirova, direktora fotografije filma "Rafai Ana" u režiji Igora Toholja.
Obraćanje vladike timočkog Ilariona publici Festivala hrišćanske kulture
Ovaj Festival ima i jednu posebnost, njegov filmski deo svake godine završava se izuzetno posećenim džez koncertom.
„Zaječaru ima bogatu festivalsku istoriju, istoriju organizacije festivala. Ima najstariji rok festival i jedan od najstarijih pozorišnih festivala. Kombinacija duhovnosti i muzike urodila je plodom. Ljudi te koncerte vole, čekaju ih. Ove godine imali smo čast da su to prepoznali u RTS-u. Imali smo privilegiju da ugostimo Big Bend orkestar“, kaže Gogić.

Bogate horske večeri

Slede dve horske večeri, 17. septembra nastupiće Hor i Omladinski hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice iz Zaječara, Kamerni ženski crkveni hor „Voda živa“ niškog hrama Svetih Konstantina i Jelene i Hor „Sveti kralj Stefan Dečanski“ iz Knjaževca.
Na programu festivala je i predavanje „Miroslavljevo jevanđelje i lepota pristupa pisanoj reči kod Srba“, koje prati škola kaligrafije. Akademik Svetislav Božić govoriće u petak 20. septembra na temu „Stevan Mokranjac i njegovo delo u sudbini naroda srpskog“.
U okviru Festivala hrišćanske kulture u Narodnom muzeju u Zaječaru biće otvorena izložba portreta mitropolita crnogorsko-primorskih, čiji je autor Vesna Sušić.
Džez orkestar RTS-a na zatvaranju Festivala duhovno - dokumentarnog filma
Pogledajte i:
Komentar