SPORT

Čekamo novog Rajka Janjanina! Kako je Zvezda srušila Benfiku pre 40 godina - na današnji dan

Fudbaleri Crvene zvezde dočekuju Benfiku u prvom kolu novog formata Lige šampiona, a taj meč sa sobom nosi mnogo simbolike jer su se ova dva tima na istom mestu sastala pre tačno četiri decenije. Ta kultna utakmica prepričava se i danas, a sada će dobiti i svoj nastavak.
Sputnik
Fudbal nekada zaista piše bajke, a jedne posebne uvek se rado sete navijači Crvene zvezde. Davne 1984. godine i to baš 19. septembra Crvena zvezda ugostila je Benfiku na Marakani u šesnaestini finala Kupa evropskih šampiona, a meč po crveno-bele nije tekao u dobrom smeru.
Elsner i Dimantiono doneli su tada portugalskom timu prednost od 2:0 i bilo je teško verovati u preokret, ali bajke su oduvek činili nerealni detalji.
Ključna odluka dogodila se u 46. minutu kada je na teren umesto Milana Jankovića ušao Rajko Janjanin. Samo desetak minuta kasnije on je pogodio sa bele tačke, da bi potom u 77. minutu bio strelac i izjednačujućeg gola.
Jedva da je prošao minut, a onda se dogodilo pravo čudo! Janjanin je primio loptu od Šestića i potom postigao pogodak za het-trik učinak i epsku pobedu Crvene zvezde.
Bila je to prava fudbalska bajka ispisana na travi Marakane u prestonici Srbije, ali ona nažalost nije imala srećan kraj jer su crveno-beli kasnije poraženi od Benfike u gostina rezultatom 2:0, pa je tako portugalski tim obezbedio plasman u osminu finala.
Pune četiri decenije kasnije, osvanuo je novi 19. septembar koji donosi novi susret Zvezde i Benfike na Marakani.
Ovoga puta srpski i portugalski tim učestvuju u istorijskoj Ligi šampiona, prvoj koja se igra u novom formatu, a navijači se nadaju da će se ponoviti 19. septembar 1984. godine.
SPORT
Šampion NBA lige pogođen u tuči – došao da gleda američki fudbal i dobio udarac u glavu /video/
Komentar